I Bosna i Hercegovina u trci za Folksvagen

Bosna i Hercegovina uključila se u trku za privlačenje Folksvagenove investicije od 1,3 milijarde evra, nakon što su mnoge zemlje regiona već počele da ističu svoje šanse u novonastaloj situaciji oko turske ofanzive u Siriji.
I Bosna i Hercegovina u trci za Folksvagen
Foto: Pixabay
"Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali", rečeno je u kabinetau premijera Federacije BiH Fadila Novalića za "Dnevni avaz". 
 
Prema informacijama lista, za gradnju nove fabrike ponudili su dve lokacije, obe na području Kantona Sarajevo.
 
"Jedna je na mestu gde je bio TAS, a druga na području opštine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uslove finansiranja", istakli su upućeni u pitanje, ocenivši da ni Turska nije sto odsto "otpala".
 
Ističu da je postojao spor između nemačkog Folksvagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u firmi Folksvagen Sarajevo, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rešava, prenosi "Blic".
 
Hrvatski mediji takođe pišu o poseti nemačkog ministra privrede Petera Altmajera Hrvatskoj i o njenom ulasku u bitku za ovu investiciju vrednu više od milijardu evra. 
 
Hrvatskoj vladi pomogao je Mate Rimac, poznato ime u svetskoj autoindustriji, koji je u Zagrebu pokrenuo kompaniju "Rimac automobili" i stvorio jedan od najbržih električnih vozila na svetu. Upravo je on bio kontakt osoba između Folksvagena i hrvatske vlade.
 
Iako je ministar privrede Darko Horvat nemačkom kolegi Peteru Altmajeru iskazao spremnost da Hrvatska prihvati deo proizvodnje koju Folksvagen planira da premesti iz Nemačke, mali su izgledi da se tako nešto i ostvari, piše Poslovni dnevnik.
 
Povodom nove trke u regionu oko dolaska Folksvagena, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
"Obećao sam od početka da ćemo se boriti. Videli smo da su neke zemlje povećale svoje ponude za Folksvagen, a mi smo ponudili mnogo više. U kešu ne možemo da ponudimo više, ne zato što nemamo novca, već zato što imamo ograničenje, ali u svemu drugom smo spremni da ponudimo i duplo više", rekao je Vučić.
 
Nemački dnevnik "Velt" piše da će projekat izgradnje Folksvagenove fabrike u Turskoj zavisiti od daljeg razvoja političke sutuacije u vezi s turskom ofanzivom u Siriji. List podseća da je Folksvagen privremeno stavio "na led" planove za otvaranje fabrike u Turskoj nakon što je turska vojska započela vojnu intervenciju u Siriji.
 
"Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku su trenutno na čekanju. Ne tražimo aktivno alternativne lokacije", prenosi "Velt" jučerašnju izjavu šefa proizvodnje Folksvagena Andreasa Tostmana, i ocenjuje da, u zavisnosti od daljeg političkog razvoja, Folksvagen ostavlja sebi otvorenim dalje mogućnosti.
  • ciki

    24.10.2019 18:05
    Budisava je u cekanju momenta da postane Folksvagen centar.Dobro dosli u industrijsku zonu Folksvagen Budisava!!!!
  • Portir

    24.10.2019 08:47
    Moja majka penzionerka nocima ne spava od brige zbog moguceg dolaska Folksvagena
  • plus 384

    24.10.2019 08:40
    Realno, najpostenije bi bilo da Bosna dobije VW fabriku. Imali su je i pre, i mozemo samo da sanjamo gde bi oni (a i svi mi) bili da nije bilo nacionalistickih skotova koji su razorili tu jadnu zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija