Eho poreske rupe: Kada će država vratiti u redovan poreski sistem advokate i privatne lekare

Pitanje je mogu li se porezi i doprinosi u IT sektoru realnije naplatiti, ako se povlasticama koje pruža paušalac već četvrt veka koriste advokati i lekari privatnici.
Eho poreske rupe: Kada će država vratiti u redovan poreski sistem advokate i privatne lekare
Foto: Pixabay

Piše: Živan Lazić

Mnogo je buke oko izmena u zakonima o dohotku, odnosno doprinosima.

Država pokušava da realnije naplati pripadajuće prihode od izuzetno propulzivne delatnosti kakva je IT industrija, koja poslednjih godina beleži ubrzani rast, te sada u Srbiji na hiljadu stanovnika tri i po, dvostruko više nego u SAD, radi u najmodernijem sektoru poslovanja.

Rezultati su vidljivi; izvoz usluga IT sektora Srbije raste stopom od bezmalo 30 odsto i prošle godine je iznosio 1,25 milijardi evra. Plate su, po pravilu, daleko veće nego što je ovdašnji prosek.

Paušalno oporezivanje

Nevolja je, osim još uvek veoma prisutnog rada na crno, i aktuelni zakon po kome IT preduzetnik porez i doprinose plaća paušalno.

To je obično šest, sedam puta manje nego što bi plaćao da se i na njega odnosi opšti propis o izdvajanju 24,6 odsto bruto zarade za penzijsko i 10 odsto za zdravstveno osiguranje.

Na dva načina se može raditi u IT sektoru, po osnovu ugovora o radu, odnosno osnivanjem preduzetničke agencije i plaćanjem paušalnog poreza.

No, kako su u drugom slučaju obaveze znatno niže, osnivanje agencije služi kao kanal za umanjeno plaćanje obaveza prema društvu. Klasična poreska rupa.

Preduzetnik ili radnik

IT industrija je idealna za zaobilaženje ove vrste propisa.

Praktično, programer radi za jednu, češće stranu kompaniju i umesto da poslodavac plaća propisane doprinose ovu vrstu obaveza reguliše sam radnik, vlasnik agencije. Naravno, u ovoj drugoj varijanti obaveza je mnogostruko niža.

Suština je da se razluči da li preduzetnik razvija sopstvenu delatnost ili radi za drugog, a agencija služi za umanjeno plaćanje obaveza. Za takve potrebe, država je osmislila test selekciju sa devet pitanja.

Ukoliko odgovor na pet jeste pozitivan, smatralo bi se da je reč o programeru koji radi za drugog.

Test selekcija

Pitanja su da li najmanje 70 odsto prihoda agencije dolazi od jednog klijenta, ko prihvata poslovni rizik, agencija ili naručilac posla, da li preduzetnik radi u prostorijama koja pripada dominantnom poslovnom partneru, ko odlučuje o radnom vremenu i radnim obavezama...

Iz odgovora se može precizno sagledati karakter rada preduzetnika, odnosno da li je reč o uposleniku kompanije izmeštenom u preduzetničku agenciju.

Naravno, da se programeri-preduzetnici bune, navikli su na izdvajanje siće za obaveze prema društvu. Država je, kao što bi i trebalo, već poprilično izašla u susret sektoru koji postaje nosilac izvoza.

Prošle godine je porez na dobit za IT firme sa petnaest spustila na tri, pa i manje odsto, dok je uvela niz krupnih olakšica za zapošljavanje programera povratnika iz inostranstva i mladih koji su studije završili van domovine. Obe kategorije povlašćenih su karakteristične za kompjuterski segment.

Razumni podsticaji

Takođe, i u predlogu izmena zakona o doprinosima ima velikih podsticaja.

U prve tri godine IT sektoru se poreska osnovica umanjuje za 70, 65, pa 60 odsto, dok se troškovi, koji se izdvajaju iz svote za oporezivanje, priznaju u dvostrukom iznosu od prikazanih.

Još je veća podrška digitalnom nomadizmu, tako nomadi koji u Srbiji budu manje od 90 dana neće plaćati porez na usluge koje rade stranom licu.

Zaboravni programeri

Ipak, društvene mreže su prepune kritika predloga novih poreskih odredbi.

Tvrdi se da će se zakonskim promenama umanjiti konkurentost domaćeg it sektora. Možda, ipak, globalno važeće pravilo je da svaka delatnost podleže oprezivanju, tim pre što je država i posredno dosta učinila za ovaj segment.

Tako su programeri na ovdašnjim univerzitetima stekli sasvim solidno obrazovanje, strane kompanije angažuju ovdašnje stručnjake i zbog dosta brzog interneta u Srbiji.

I fakulteti i mreža su izgrađeni novcem svih poreskih obveznika, verovatno najmanje baš onih iz IT sektora, s obzirom da su razne forme poreske evazije preplavile ovaj segment.

Pozivanje na advokate

Nije, međutim, da se kompjuteraši nemaju na koga pozvati. Jednostavno, ukazuju da u Srbiji i advokati i lekari privatnici takođe porez plaćaju paušalno, dakle i desetak puta manje nego što bi plaćali da su propisi i za njih onakvi kakvi su za opštu radnu populaciju.

I tu je problem. Još sredinom devedesetih godina prošlog veka, advokati su izborili pravo da obaveze prema društvu plaćaju paušalno.

Država je tada političkim pritiskom uticala na sudije i tužioce, a tražila je način da za sebe veže i advokate, treću profesiju na kojoj se temelji pravosudni sistem svake zemlje. Kasnije su isto dobili i lekari u privatnom sektoru.

Kao sav normalan svet

Pogledajmo kako u razvijenom svetu stoji stvar sa porezima.

Jednostavno, advokati svuda obaveze regulišu prema obimu posla koji urade, uopšte nigde nema visokobrazovane profesije čija delatnost podpada pod paušalno oporezivanje.

Kod nas je takvo pravo, zapravo poklon, dato prvo advokatima, a potom, naravno, da su sve uticajne profesije težile istim povlasticama. Lekari privatnici su i uspeli.

Sada, naravno, svi brane stečeno, setimo se samo koliko uporno i dugo su advokati štrajkovali kada je država pokušala da i za njihovo poslovanje registruje kasu, što je prvi korak ka uvođenju realnog oporezivanja.

Korak dalje

Programeri nemaju toliki društveni uticaj, ipak bune se i pozivaju na advokate i lekare.

Teško da država može odustati od uvođenja reda u oporezivanju IT sektora. Bio bi to signal za opštu evaziju, uostalom već je i pripremila teren, a i po novim propisima propulzivna programerska delatnost biće podsticana.

Stvar je u tome da država učini i korak dalje, odnosno da i privatne lekare, a posebno advokate vrati u redovan poreski sistem, kako je to uobičajeno svuda u razvijenom svetu.

  • Realnost

    31.10.2019 11:26
    Realista
    Mislim da uslovi za rad za sve treba da budu isti, a to znači da svi treba da plaćamo porez. Porez na dodatu vrednost, porez na dobit, porez na zarade. Porez na imovinu treba ukinuti je vlasnik platio porez kroz gradnju ili kupovinu imovine, a i plaća ga kroz razne poreze, tj. platio ga je kroz proizvod ili uslugu koju je pružio. Plaća porez na zaradu od imovine. Porez na imovinu je dupliranje poreza.
    Danas u eri bežične komunkacije sva pravna lica mogu biti obveznici PDV-a, tj. svaki prodavac na pijaci, svaki taksista, svaki majstor,... može izdavati PDV račun, a to važi za sve, pa i paušalce.
    Smatram da ne bi trebalo da bude privilegovanih profesija kao što je advokatura i medicina.
    Možda mogu da postoje različite stope poreza prema krajnjim korisnicima tako da advokat i lekar ispostavljaju PDV račun sa 10% PDV-a, ali oni treba da budu u sistemu PDV-a i da im porezi i doprinosi na zarade budu jedinstveni kao i za sve zaposlene u državi. Takodje porez na dobit može da bude definisan u određenim stopama zavisno od obima obrta sredstava, ali svi koji privredjuju treba da ga imaju.
    Iz poreza i doprinosa se finansira čitav državni sistem: javne službe, obrazovanje, zdravstvo, vojska, policija, pravosudni sistem, kultura, prirodna sredina,...Onaj ko ne žele da plaća poreze i doprinose direktno radi protiv države, jer neće da učestvuje u finansiranju celog zajedničkog sistema. Svuda u svetu za takve postoje određeni nazivi.
  • Advokat Jelena

    30.10.2019 10:54
    HA
    Kao advokat, samo ću reći jednu stvar: dođite svi u advokaturu!
    Svi mogu koji ispune uslove, mogu biti advokati.
    Dođite, ne znate šta propuštate.

  • Gibo

    30.10.2019 10:14
    Sasa i strane firme
    @sasa koji je napisao da "strane firme ne mogu da zaposle nase ljude po ugovoru o radu naravno, tako da je rad sa stranim firmama preko preduzetnickim agencijama sasvim legalna i legitimna i normalna stvar."

    Strane firme mogu da zaposle naše ljude koji su tada "zaposleni kod nerezidentnog pravnog lica". Moji prijatelji iz visokotehnološke struke (ne IT) tako rade za firme koje imaju sedište u npr. Nemačkoj. Rad sa preduzetničkim agencijama je legalan, takođe postoji razlog zbog kojeg pomenute firme insistiraju da njihovi zaposleni doprinose sistemu socijalne i zdravstvene zaštite države u kojoj žive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.