Gugl pristao da Francuskoj plati kaznu od skoro milijardu evra

Francuska vlada i Gugl postigli su nagodbu po kojoj Gugl treba da plati kaznu u iznosu od 945 miliona evra kako bi izbegao sudski progon zbog poreskih prevara.
Gugl pristao da Francuskoj plati kaznu od skoro milijardu evra
Foto: Pixabay
Pariski sud je odobrio nagodbu u kojoj kompanija treba da plati 500 miliona evra zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona evra za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.
 
Time je zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015. Poreski istražitelji zaključili su da Gugl nije ispunio svoje poreske obaveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.
 
Francuska minstarka pravde Nikol Belube i ministar ekonomije Gerald Darmanin utvrdili su kako je konačno rešen spor s Guglom kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.
 
Gugl inače svoje poslovanje u Evropi obavlja preko svoje firme registrovane u Irskoj gde plaća porez na dobit po stopi od 12,5 odsto. To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gde po pravilu plaćaju najniži porez.
 
Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Evropske unije i zato se pokušava da se postigne međunarodni dogovor kroz OECD o oporezivanju digitalnih firmi.
 
Kako se s dogovorom odugovlači, iz Evropske komisije su najavili uvođenje poreza od tri odsto na dobit multinacionalnim digitalnim kompanijama koje posluju u Evropi a uglavnom su iz SAD i delom iz Kine.
 
Francuska je u junu uvela porez od tri odsto tehnološkim gigantima poput Fejsbuka i Amazona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.