Bez hrpe papira pri kupovini stana, novim izmenama zakona ukinute brojne obaveze

Izmenama Zakona o porezima na imovinu, od 1. januara ukinuta je obaveza podnošenja prijava za poreze na imovinu, prenos apsolutnih prava, kao i nasleđe i poklon, prilikom zaključenja ugovora o kupovini stana ili sprovođenja ostavinske rasprave.
Bez hrpe papira pri kupovini stana, novim izmenama zakona ukinute brojne obaveze
Foto: Pixabay (ilustracija)
Uz podršku Fonda za dobru upravu Britanske vlade, građanima je olakšana do sada komplikovana procedura, a napravljene su i uštede, navode sagovornici N1.
 
U NALED-u kažu da će odlaskom samo jedan šalter uštedeti svi - u tim postupcima u Srbiji učestvuje pola miliona građana, ušteda će biti 6,5 miliona evra, uštedeće se i 400 hiljada papira, jer će sve biti urađeno elektronski.
 
Po zaključenju ugovora kod javnog beležnika građani će popunjavati jedan upitnik gde će odgovoriti da li misle da imaju pravo na poresko oslobođenje.
 
Posebno je važno, dodaju u PWC-u, što će poreski organi prikupljati svu potrebnu dokumentaciju za utvrđivanje poreske obaveze, a koju je ranije dostavljao sam poreski obveznik.
  • Skot

    10.01.2020 21:50
    Ne štedi se papir, isto tako svaka stranka popunjava neki formular - za svaki objekat ili parcelu dve strane A4 formata - samo sada beležnik šalje skenirano poreskoj.
  • Laura

    10.01.2020 21:49
    Da li će država pojednostaviti i sve ostale procedure ( administrativne), kako bi olakšala
    život svojim gradjanima?

    Da lu će se zakoni i propisi, primenjivati za sve gradjane jednako?

    Da li će i poreze na imovinu svi gradjani plaćati?
  • Gogi Austrija

    10.01.2020 20:59
    A poreklo novca nista?
    A poreklo novca sa kojim kupujes stan u Srbiji proveravace predsednik Severne Koreje pre nego lupi pecat da je kupoprodaja overena?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija