Sindikati traže bar dve neradne nedelje mesečno za radnike u prodavnicama

Prodavci u maloprodajnim objektima u Srbiji će, najverovatnije, imati makar dve slobodne nedelje u mesecu - prvu i poslednju, ako ne bude moguće da to bude svaka, tvrde u Asaocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata.
Sindikati traže bar dve neradne nedelje mesečno za radnike u prodavnicama
Foto: 021.rs
Očekuje se da će uvođenje jednog od ovih modela biti epilog pokrenute rasprave o zabrani rada poslednjeg dana u sedmici, pišu "Novosti". U sindikatu smatraju da nema opasnosti da bi ova mera mogla da dovede do otpuštanja radnika u trgovinama, jer prodavaca ionako nema dovoljno.
 
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindkikata Ranka Savić kaže za "Novosti" da će se na inicijativu Ministarstva trgovine krajem januara održati širi skup na kojem bi se analiziralo eventualno usvajanje ove odluke. Učestvovaće i predstavnici sindikata, nevladinog sektora, potrošača, dobavljača, poslodavaca, a nakon toga će se, kako kaže, izaći sa konkretnijim predlogom.
 
"Mi se zalažemo za apsolutno ukidanje radne nedelje i veliki sam optimista, očekujem da će neki od modela biti usvojen, jer nailazimo na veliku podršku i trgovinskih lanaca i građana", navodi Savić.
 
Uslov je da odluka o zabrani ne sme da bude selektivna, već mora da se odnosi na sve trgovinske lance. Ovim nisu obuhvaćeni objekti koji moraju da budu otvoreni, kao što su apoteke i benzinske pumpe. Do sada su dva trgovinska lanca podržala ovaj predlog.
 
Savić napominje za "Novosti" da ne veruje u objavljene podatke iz Crne Gore koji se odnose na posledice uvođenja neradne nedelje i ističe da nema opasnosti da bi u Srbiji moglo da dođe do otpuštanja radnika. 
 
"Mislim da je to propaganda onih koji su se od početka protivili inicijativi. Ne verujem da bi u Srbiji došlo do otpuštanja, jer je toliki manjak, na hiljade ljudi nedostaje i u velikim i u malim trgovinama", objašnava ona.
 
Kako su prenosili regionalni mediji, od uvođenja zabrane rada nedeljom u Crnoj Gori, pre tri meseca, više od 80 radnika u šoping molovima je dobilo otkaz, a tržni centri su najavili da će se taj broj povećati.
  • ej

    23.01.2020 09:13
    Svi se polomise oko prava na nedelju kasirki i prodavaca, a ne vidim da neko spominje rad kafica i restorana, sta je sa konobarima, oni nisu ljudi, sta su oni, kad ne zasluzuju i oni neradnu nedelju? Jel zvakati kasikicu u kaficu ili jesti rucak u restoranu jer te mrzi da kuvas cuveni "nedeljni rucak" od zivotne vaznosti, nesto kao vatrogasci da se gleda?
  • Trt

    22.01.2020 21:58
    @novosadjan

    Jel to preporučuješ i ovim kasirkama što se bune?
  • novosadjan

    22.01.2020 19:18
    posao
    Komentatoru "drugačije" predlažm pod hitno da promeni posao, pa da živi kao sav normalan svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.