Samo 40 državnih preduzeća može da nađe kupca

Trenutno manje od 80 preduzeća u Srbiji čeka privatizaciju, ali tek za oko 40 njih može da se nađe kupac, jer za ostala nije moguće objaviti javni poziv zbog postojanja sudskih sporova ili nekih drugih imovinskih problema zbog kojih ne postoje zakonski uslovi da se oglasi njihova prodaja, piše Politika.
Samo 40 državnih preduzeća može da nađe kupca
Foto: 021
Ovo su za taj list rekli u Ministarstvu privrede i najavili da će u ovoj godini intenzivno raditi, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, na menjanju privatizacionog portfelja.
 
"Započeti postupci privatizacije biće okončani u skladu sa donetim odlukama o modelu privatizacije ili pokretanjem stečaja ili obustavom postupaka privatizacije gde nema uslova za njegovo sprovođenje", naveli su u Minisatarstvu privrede.
 
Za list je rečeno i da je stečaj izvestan za preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koje nije pokazan interes potencijalnih kupaca u postupku privatizacije.
 
U Ministarstvu privrede su naveli da su trenutno u završnoj fazi privatizacije tri preduzeća - "Tehnohemija" Beograd, "Jat tehnika" Surčin i "Trem" Beograd. Za njih su sprovedene prodaje, a ostao je samo završetak procedure.
 
Kako je navedeno, Ministarstvo privrede će nastojati da u ovoj godini oglasi prodaju MSK Kikinda, "Petrohemije" Pančevo, "Laste" Beograd, "Jat apartmana" Kopaonik, "Jadrana" Nova Gajdobra, "Krušik plastike" Osečina, "Rudnika" Kovin, "Jugoslovenskog rečnog brodarstva", "Severtransa" Sombor, IP "Rada" Beograd.
 
List podseća i da je 2014. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o privatizaciji sa odredbom da do 31. decembra 2015. moraju da budu prodate sve firme sa većinskin društvenim kapitalom, na spisku za privatizaciju bilo oko 560 preduzeća sa 90.000 radnika. Ostalo ih je manje od sto, ali je najviše preduzeća otišlo u stečaj. Prema nekim ranijim računicama, prodato je nešto više od 50 preduzeća, a među najznačajnijima su RTB "Bor", PKB, Železara Smederevo, piše Politika.
  • Drum

    25.01.2020 22:12
    Tako je, sve rasprodati, neka sve bude privatno.
    Bolje da država uzima samo mali deo profita kroz porez, nego da uzme celi profit od te firme.
    Dobro, sada te firme nisu profitabilne, ali bi mogle da budu, samo da ih vode ispravni ljudi, oni koji ne muljaju i oni koji se bore za tržište.

  • DjakoN

    25.01.2020 18:17
    tuga...
    Sve ce oni te firme medjusobno da podele i gotovo. Dzaba pisete i kukate.
  • dragan perković

    25.01.2020 18:04
    Ah
    Ko ima pravo našu imovinu da prodaje ?Gde su pare koje je Dinkić najavio da će se isplatiti građanima dividente svih prodatih firmi.Evo ja prodajem zgradu vlade,skupštine i vlade.Cena povoljna .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija