Prodaja Komercijalne banke jača poziciju NLB banke u regionu

Prodaja Komercijalne banke a.d. Beograd slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB), za koju mediji navode da je "gotova stvar", značajno će ojačati ulogu NLB banke u regionu, objavljeno je u analizi na portalu bankar.rs.
Prodaja Komercijalne banke jača poziciju NLB banke u regionu
Foto: Pixabay
Za NLB banku njen prvi čovek Blaž Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije.
 
Kupovinom nešto više od 83 odsto akcija beogradske Komercijalne banke, NLB banka na ovaj način potvrđuje svoje namere za dalju regionalnu ekspanziju, o kojoj je i neskriveno govorila.
 
Ne samo da će NLB ojačati svoje pozicije u Srbiji, gde je Komercijalna banka treća banka po snazi, nego će proširiti uticaj u regionu budući da će u paketu preuzeti i podružnice srpske banke u drugim zemljama, pre svega u Crnoj Gori i BiH.
 
Na tržištu Srbije NLB banka ima svoju podružnicu - NLB Beograd, koja spada u red manjih banaka.
 
Činjenica da je znatno više ponudila novca za Komercijalnu banku od drugih kandidata, očito govori da je NLB banka imala jaku želju da zgrabi priliku koja joj se pružila kroz privatizaciju Komercijalne banke, navodi se u analizi.
 
Slovenačka NLB banka kupuje Komercijalnu banku u jako dobrom stanju, zbog čega mnogi u Srbiji žale što će preći u strane ruke (poput guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, koja je više puta isticala stav protiv ove privatizacije).
 
Inače, Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u zemlji, i zapošljava oko 2.700 radnika.
 
Kupovinom Komercijalne banke NLB će ući u trku za vodeće mesto na tržištu Srbije, gde su po tržišnom udelu najveće banke Banka Inteza i Unikredit Bank Srbija.
 
Prema pisanju medija, očekuje se da u narednih nekoliko dana Vlada Srbije prihvati ovaj dogovor, te će uslediti i potpisivanje ugovora o prodaji. Mediji spekulišu da će Komercijalna banka biti prodata po ceni od 450 do 500 miliona evra.
  • bljuc

    27.02.2020 08:43
    Da su Rusi kupili banku, pretpostavljam da bi tada bilo sve u redu?
  • Nebojša B

    26.02.2020 22:40
    Ugasite racun u Komercijalnoj
    Ugasite racune u Komercijalnoj banci i povucite stednju iz nje. Ni zrna zita okupatoru.
  • Nebojša

    26.02.2020 22:38
    Upamtite ove cinjenice
    Pljacka Srbije poklanjanjem Komercijalne banke.

    Ovo se zove parekselans pljacka, bezocna i POKLANJANJE BANKE.
    Srbija je za dokapitalizaciju platila 110 plus 250 miliona evra, sto je 360 miliona evra. To znaci SAMO 27 miliona evra vise. A onda šok kakva transakcija. Oni i nemaju pare da plate banku a dok ih ne prikupe do tada ce placati 2%kamate cak 1,7% manje ili procentualno85% manje nego sto se nasa drzava zaduzuje kroz emitovanje kartija od vrednosti na drzavne obveznice tj 3.7%. A onda slag na tortu, oni odmah imaju pravo na profit i ogranicavaju pravo malim akcionarima na dividendu do maksimalno 38 miliona evra za verovali ili ne 16,67% akcija koje oni imaju. Matematkka je egzaktna nauka i ovaj podatak govori o pljacki drzave Srbije jer se onda lako preracunava dividenda na preostalih 83.33%.
    Pljacka i jos jedan ekser u sanduk Srbije, skoro da mozemo reci kolac, a kolac je pretvaranje EPS u akcionarsko drustvo i prodaja akcija EPS i zaslepljivanje gradjana prodajom tih akcija jer ceEPS proceniti na 3 do 4 mlrd eur umesto realnih 15 do 16 mlrd EUR da bi onda za fiktivni dug od 1 mlrd eur koji je napravio Obradovic a koji je bio samo 100 miliona, nemci postati vlasnici trecine EPS a gladan narod njima prodati akcije ciju ce vrednost nemcima vratiti krot nekoliko racuna za struju koji ce potom uslediti zbog povecanja cene struje koje ce uslediti.
    Ugasenu Sloveniju i njenu privredu opet Srbija dize iz mrtvih i stavlja im na raspolaganje 1.74 mlrd EUR stednje gradjana Srbij

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.