Srbija bi mogla da bude tužena za izgubljenu dobit u doba korone

Iako je još uvek upitno da li bi preduzeća iz Srbije mogla da pred domaćim sudovima zatraže naknadu za izgubljenu dobit, strani investitori bi mogli da pokrenu investicione sporove pred međunarodnim telima za arbitražu.
I to u dva slučaja: ako je u ugovorima koji su sa njima potpisani prenebegnuta viša sila koju predstavlja pandemija ili ako sudovi utvrde da prilikom proglašenja vanrednoog stanja nije ispoštovana zakonska procedura, piše Nova ekonomija.
 
Fiskalni savet je u svojim ocenama budžeta za 2020. godinu naveo da su svote koje Srbija izdvaja za sporove koje je izgubila pred međunarodnim arbitrima dostigle cifru od oko 200 miliona evra, uglavnom zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

Premijerka Ana Brnabić je na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare implicirala da su se mere ograničenja kretanja građana i rada pojedinih preduzeća postepeno uvodile, kako bi država umanjila mogućnost da bude tužena strana za izgubljenu dobit u sporovima pred domaćim sudovima.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da im se niko nije obraćao da potraži njihovu pomoć po pitanju tužbe protiv države i da je još uvek rano za to. Ako se neko uopšte odluči, kaže da se to može očekivati tek kad prođe vanredno stanje.

Neki advokati sa kojima je razgovarala Nova ekonomija navode da je još uvek rano da se razmatraju tužbe protiv države, a da će klijenti takav potez razmatrati tek kada prođe vanredno stanje. Dodaju i da bi trebalo pregledati sve ugovore sa stranim ulagačima i proveriti da li eksplicitno predviđaju pandemiju kao takozvanu višu silu, prilikom koje se država odriče od odgovornosti za potencijalne gubitke.

Kad je reč o malim biznisima koji su otišli pod ključ zbog korone, Tijana Kojović iz kancelarije za korporativno pravo BDK Advokati, smatra da ustav propisuje da se sloboda preduzetništva može ograničiti zakonom, između ostalog, radi zaštite zdravlja ljudi.

Predsednica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Vida Petrović Škero je navela da za ograničenja prava svako može da tuži državu, ali da će sud presuditi u njihovu korist samo ukoliko mere nisu bile donete ili sprovođena mimo pravnih propisa.

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević navodi za Novu ekonomiju da bi većini ugovora trebalo da isključi mogućnost naknade štete i da u slučajevima više sile ugovorne strane treba samo da gledaju da izbegnu da oštete jedna drugu, ali da mogućnost pokretanja investicionih sporova ne bi isključio.

"Ne bih isključio tu mogućnost jer je predsednik (Aleksandar Vučić) uvek govorio da će Srbija nuditi bolje uslove od drugih zemalja", navodi Kovačević i dodaje da bi u slučaju da Ustavni sud oceni da vanredno stanje nije proglašeno u skladu sa svim domaćim propisima došlo do "većeg rizika (od investicionih sporova)".

Tekst u celini pročitajte na sajtu Nove ekonomije.

  • Ime

    29.03.2020 15:39
    Ime
    Da se javno objavi ko je dao pomoć državi u ovo vreme...da se zapamti i vrati
    Da se javno objavi ko je tužio državu...da se zapamti i da se vrati.
  • @Petronije

    29.03.2020 14:49
    Vanredno stanje nije zakonski uvedeno, sto ce reci i ono je nezakonito tj. pravno nevazece.
  • ...

    29.03.2020 11:59
    @ime
    Po pravopisu te prepoznah. Juče si bio "advokat pripravnik", i dobro te savetovah da se toga maneš! Kao i tastature!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija