Svaki deseti dužnik odbio moratorijum na otplatu kredita

Banke koje posluju na našem tržištu od 1. aprila primenjuju Odluku Narodne banke Srbije o zastoju otplate kredita tokom najmanje tri meseca vanrednog stanja zbog pandemije vurusa korona.
Svaki deseti dužnik odbio moratorijum na otplatu kredita
Foto: 021.rs

Moratorijum je, kako preliminarna statistika banaka kaže, prihvatila većina dužnika, ali je od tri do 10 odsto zaduženih klijenata, bilo da su privatna ili pravna lica, odbilo pauzu i odlučilo da nastavi sa otplatom svojih kredita i lizinga, pišu Novosti.

Kako iz Udruženja banaka Srbije kažu, prvi zvanični presek, za kompletan bankarski sektor Srbije, imaće sledeće nedelje.

Zaduženi po osnovu raznih kredita, stambenih, keš, preduzetnici, poljoprivrednici, pojedinci, svi koji su procenili da im ne odgovara pauziranje i zapravo produžetak otplate za tri meseca, morali su do 31. marta da se jave svojim bankama i odbiju moratorijum. Oni koji se nisu javili, automatski su prihvatili pauzu, kao i da im se kamate tokom tri meseca kada ne plaćaju rate, raspodele ravnomerno na ostatak duga.

Propis NBS je stupio na snagu 18. marta, a banke su do 21. marta na svojim internet-stranicama objavile ponude. Dužnici su imali 10 dana da je odbiju, a svi koji to nisu učinili, smatra se da su je prihvatili. Obaveze koje su ušle u moratorijum, prenete su na kraj otplate kredita kao nove tri rate. Zbir redovnih kamata, preraspoređen je na ostale rate, pa će u svim kreditima preostale rate biti uvećane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija