Radosavljević: Malim preduzećima će biti teško da premoste nelikvidnost

Profesor beogradskog Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević rekao je danas da je stanje u privredi Srbije kompleksno i da će mala i mikro preduzeća teško dobiti kredit za premošćavanje nelikvidnosti zbog zastoja u poslovanju, izazvanog epidemijom virusa korona i vanrednog stanja.

"Krediti za likvidnost su dobro rešenje i pomoći će velikim i srednjim firmama koje zbog epidemije imaju zastoj u proizvodnji i izvozu, ali mala i mikro preduzeća će teško dobiti zajam banaka", rekao je Radosavljević.

Država je obećala 2,2 milijarde evra (264 milijarde dinara) za podršku privredi kroz kredite Fonda za razvoj u iznosu od oko 200 miliona evra i preko garancija bankama, ali detalji tog programa još nisu obelodanjeni.

Radosavljević je ocenio da je još enigma kako će država kreditno pomoći malim i mikro preduzećima, medu kojima su ugostiteljske, pekarske, frizerske, turističke i slične firme a kojima  urgentno treba kredit za likvidnost, kada im je poslovanje na nuli i nemaju ništa za zalog.

"Istorija je pokazala da su krediti iz Fonda za razvoj uglavnom odlazili u pogrešne ruke i da mnogi nisu vraćeni", rekao je Radosavljević.

Dodao je da malim preduzima hitno treba zajam jer ako prođe previše vremena ugasiće se i pomoć im neće trebati.

Rešenje je možda, kako je rekao, da se malim firmama što pre daju krediti na dugi rok ili čak grantovi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.