Toma Piketi o novoj krizi: Potrebna nam je socijalna država, a ne zatvor

Jedan od najangažovanijih svetskih ekonomista, autor knjige Kapital u XXI veku, Toma Piketi osvrnuo se na globalnu ekonomsku krizu izazvanu pandemijom virusa korona.
Piketi u svom tekstu, čije je pravo objavljivanja dobila novosadska Akademska knjiga, upozorava na to da je "apsolutno hitno sagledati razmere aktuelne krize i učiniti sve kako bi se izbeglo najgore, odnosno opšti pomor."
 
"Sprovođenje izolacije u krhkim ekonomskim sistemima moglo bi se ispostaviti kao potpuno neadekvatno. Budući da ne postoji socijalna pomoć, najsiromašniji će vrlo brzo morati prekinuti izolaciju u potrazi za poslom, što će izazvati nov talas širenja zaraze. U Indiji se izolacija prevashodno svodila na to da se iz grada proteraju migranti i seosko stanovništvo, što je dovelo do nasilja i masovnih seoba, uz opasnost od intenzivnijeg širenja virusa. Da bi se izbegao pomor, potrebna nam je socijalna država, a ne država-zatvor", piše Piketi.
 
On najveću zamerku upućuje ka bogatim državama.
 
"Aktuelni režim slobodnog kretanja kapitala, uspostavljen u periodu 1980–1990. pod uticajem bogatih zemalja (naročito Evrope), defakto podstiče izbegavanje plaćanja poreza milijardera i multinacionalnih kompanija iz čitavog sveta. On sprečava krhke poreske uprave siromašnih zemalja da uspostave pravično i legitimno oporezivanje, što, ukratko rečeno, ozbiljno ugrožava temelje države", navodi Toma Piketi.
 
Za Piketija ova kriza može da bude povod za razmišljanje o minimalnom dotiranju zdravstvenog i obrazovnog sistema za sve stanovnike sveta.
 
"Koje bi se finansiralo na osnovu univerzalnog prava svih zemalja i koje bi se zasnivalo na delu poreskih prihoda što se ubiraju od najprosperitetnijih ekonomskih aktera: velikih kompanija, domaćinstava s visokim dohotkom i nasledstva (na primer onih s dohotkom 10 puta višim od svetskog proseka, odnosno od jedan odsto najbogatijih ljudi na svetu)", zaključuje on.
  • Pera

    21.04.2020 18:04
    Najava jedne od bezbroj prevara svetskih "humanista".
  • Pa

    21.04.2020 17:29
    To bi bilo
    Nesto kao iz razvijenog liberalnog kapitalizma....preraspodjelom bogastva doci do socijalizma tjst jednakosti...Bojim se da ce ovi na vrhu prije milione siromasnih ...naoruzati i poslati jedne na druge..kao u oba svjetska rata..To im je jednostavnije.....E sad rakete..atomske bombe???moglo bi biti THE END
  • EvoOvako

    21.04.2020 17:08
    Svaki
    Narod zaslužuje svoje lidere. Stari Grci su to davno tvrdili.
    Prisetimo se da je pre zabrane kretanja ili ti "kućnog mardelja" Prvorođeni apelovao sa sve ostatkom svite da se ponašamo drugačije - i nije išlo.
    Jednostavno, takvi smo. Moramo raditi na sebi. Kada preporuku i apel shvatimo kao nešto što trebamo poštovati tada ni Prvovenčani neće "zamarbeljisati" narod i drugačije će se ponašati.
    Dakle, sami smo krivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.