Do polovine maja u Srbiji masovno vraćanje zaposlenih na posao

Srpska privreda će raditi u punom kapacitetu do polovine maja, izjavio je danas Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Do polovine maja u Srbiji masovno vraćanje zaposlenih na posao
Foto: Pixabay
Stanić je rekao da se od 130.000 zaposlenih, koliko ih je u jeku krize bilo na prinudnim odmorima, već 42.000 vratilo na posao, a u narednom periodu će ih biti još više, budući da će proraditi i prevoz.
 
"Preduzetnici zapošljavaju oko 350.000 radnika, između 50 i 60 procenata tih firmi je otvoreno, a do sredine maja očekujemo da budu u punom kapacitetu", rekao je on.
 
Iako većina delatnosti ima veće ili manje gubitke zbog korona krize, on je ocenio da se privreda Srbije relativno dobro snašla. Privreda je dobro podnela prvi talas, a prerađivačka industrije je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku i u martu imala pozitivan rast, iako je tada već pola meseca bila pod uticajem mera.
 
Stanić je istakao da je prekinuto oko 1.000 ugovora o radu u Srbiji i da negativan uticaj na tržište rada za sada nije značajan.
 
Trećina radnika na privremenom odsustvu, poslodavci se trude da zadrže radna mesta
 
Početkom aprila kompanija Infostud u Subotici sprovela je istraživanje o tome kako je pandemija virusa korona uticala na tržište rada, a rezultati su pokazali da 70 odsto onih koji su u radnom odnosu i dalje obavlja svoj posao, dok je 30 odsto radnika moralo da ode na godišnji odmor, plaćeno ili neplaćeno odsustvo ili bolovanje.
 
Istraživanje u kome je učestvovalo više od 4.300 radno sposobnih ispitanika i više od 500 privrednih subjekata, pokazuje da njih oko 40 odsto strahuje za svoje radno mesto, a četvrtina je rekla da su im plate smanjene, dok je u ovom periodu njih oko 12 odsto ostalo bez posla.
 
Iz Udruženja poslodavaca Subotice tvrde da je u proteklom periodu najvažniji cilj bio da se očuvaju radna mesta. Kažu da su prihvatili predlog Vlade Srbije da se radnici ne otpuštaju i da su se trudili da ih zadrže.
 
Predsednik Udruženja poslodavaca Subotice Milan Jerinkić stava je da su mere Vlade dobre i poručuje da bi u narednom periodu i privrednici i građani trebalo da se okrenu kupovini domaćih proizvoda, kako bi pomogli održavanju privrede.
 
"Moramo se svi orijentisati da kupujemo jedni od drugih, da pomažemo jedni drugima i da taj novac koji cirkuliše, ostane tu da svi mogu da funkcionišu", ističe Jerinkić.
 
Bojana Ćirić iz Infostuda objašnjava da su kandidati koji su se izjasnili da su ostali bez posla, kao glavne razloge naveli privremeno zatvaranje firmi, smanjen obim posla, smanjenje troškova...
 
"Neke firme su se trajno zatvorile, ali njih je najmanje", navodi Ćirićeva.
 
Rezultati govore da su najviše pogođeni turizam, ugostiteljstvo, trgovina koja se ne odnosi na osnovne životne namirnice i transport ljudi, kaže ona i dodaje da je najviše ljudi koji su ostali bez posla upravo iz tih oblasti.
 
Ćirićeva ukazuje na podatak da je na osnovu oglasa koji su objavljeni na sajtu Poslovi Infostud, u ovom periodu primetna tražnja za vozačima i dostavljačima.
  • H.

    05.05.2020 16:50
    A stvarno vratite skole, u cemu je problem? Deca su nam inace ostecena i jos ne idu u skolu. Glupost nad glupostima
  • Boka

    04.05.2020 01:29
    Bitno da rade kockarnice I teretane, a sto nam deca u skilole ne idu I bice teletabisi, NEMA FRKE PREDSEDNICE!

  • Novosađanka

    04.05.2020 00:39
    Ta nemojte kasti
    Tamo su kuće od čokolade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija