Nedoumice oko korona minimalca: Kako paušalac podiže novac i da li se plaća dodatni porez

Uprava za trezor počela je juče isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države.
Nedoumice oko korona minimalca: Kako paušalac podiže novac i da li se plaća dodatni porez
Foto: 021
Prvi od tri minimalca, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobilo je 1.051.000 zaposlenih, a za tu namenu država je uplatila 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.
 
Pojavile su se nedoumice kod preduzeća i preduzetnika kako novac podići i da li je predmet oporezivanja.
 
Poreski stručnjaci su saglasni da je svaki prenos ovog tipa oporeziv, samo pitanje na koji način, piše Nova ekonomija.
 
Confida tax odit consulting je u upustvu ukazala da se direktna davanja evidentiraju kao oporezivi prihod.
 
U kompaniji Pausal kazali su za Novu ekonomiju da ukoliko ste preduzetnik koji vodi knjige i isplaćuje sebi platu, onda se ovaj minimalac posmatra na taj način, oporezuje se regularno kao plata. 
 
Ukoliko ste preduzetnik paušalac, porez i doprinose plaćate po poreskom rešenju i nemate dodatna oporezivanja.
 
Ono što je važno, ako ste paušalac, novac sa namenskog računa na koji je leglo 30.000 dinara ne može se prebaciti na račun firme, već se novac mora prebaciti na lični racun. 
 
Šifra plaćanja je 41, dok poziv na broj ostavljate prazno. 
 
Ističe se da je poslodavac dužan da sredstva dobijena po osnovu direktnih davanja iskoristi isključivo za isplate zarada i naknada zarada zaposlenima i to tako što će novčana sredstva prebaciti na račun zaposlenih, ističe Confida tax odit consulting u svom uputstvu o antikriznim merama države.
 
Kako se navodi, nije predviđena mogućnost da se sredstva isplate zaposlenima u gotovini.
 
Takođe, ukoliko poslodavac ne iskoristi primljena direktna davanja za isplatu zarade zaposlenima, nakon završetka primene mera u skladu sa Uredbom, odnosno 15. avgusta, neiskorišćeni iznos sredstava biće vraćen u budžet. Dakle, ovo važi za sve, bez obzira da li ste veliko preduzeće ili paušalac.
 
"Kada u maju dobijemo povraćaj za aprilske plate, na našem posebnom računu koristićemo taj novac za isplatu majskih plata (a ostatak maja platiti s našeg računa) ili ćemo platiti samo razliku za april i nakon što primimo novac od države koristi ga da bi platio ostatak?
 
Ovo je jedno od pitanja upućeno poreskim stručnjacima, na koje su u kompaniji Confida odgovorili da nije propisano kako se to mora učiniti.
 
"Prema našem mišljenju možete birati između ove dve opcije po vašoj volji. Imajte na umu da sredstva sa posebnog računa mogu biti uplaćena samo zaposlenima i ne prenosite ta sredstva na redovne račune", ističe se.
  • maja

    29.07.2020 12:44
    m3ni je poslodavac uplatio dva covid minimalca i sad mi trazi da vratim 15.000,bila sam prijwvljrna na pola radnog vremrna i tada je receno da svi primajunistiniznos.. kome da se obratim
  • Ana

    08.07.2020 21:00
    Zatvaranje
    Da li je neko upucen i merodavan da mi da odgovor na pitanje... DA LI SE SME ZATVORITI FIRMA I KADA, POSLE ISPLATE ZADNJEG MINIMALCA?
    Preduzetnik je u pitanju, bilo da je u pdv-u ili pušalac... Hvala
  • Orupsten

    17.06.2020 07:31
    Gazda traži 90 000
    Prvog juna sam odjavlen iz firme 'iako je ugo or važio do 20 juna. Gazda mi je uplatio martovski deo stime što je zadržao moju zaradu od 15 000 i traži da mu lično uplatim na njegov broj mobilnog još 60 000 stime što aprilski deo nije uplatio još kako ja da vratim pare kad ih nema joa na računu i koji je zadnji rok za uplatu aprilskog dela minimalac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.