Devizne rezerve na kraju aprila 12,79 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila ove godine iznosile su 12,79 milijardi evra, saopštila je NBS.
Devizne rezerve na kraju aprila 12,79 milijardi evra
Foto: Pixabay
Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 154 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.
 
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 10,67 milijardi evra.
 
Bruto devizne rezerve su u protekloj godini dana (u odnosu na kraj aprila 2019. godine) povećane za milijardu i 457,2 miliona evra (najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza za 2,11 milijardi evra, što je, po oceni centralne banke, najzdraviji način povećanja rezervi), i to u periodu kada se Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 959,4 miliona evra.
 
Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 321,7 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.
 
Neto smanjenje deviznih rezervi ostvareno je u najvećoj meri po osnovu aktivnosti NBS, preduzetih u cilju očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu i podrške likvidnosti bankarskom sektoru u ambijentu krize izazvane COVID-19 (ukupan efekat 443 miliona evra, od čega se na spot transakcije odnosi 395 miliona evra, dok se na svop transakcije odnosi 48 miliona evra).
 
Neto prilivi u devizne rezerve tokom aprila po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 96,4 miliona evra), uz pozitivan neto tržišni efekat (175,6 miliona evra) bili su više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima (ukupno 150,7 miliona evra), navela je NBS.
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 524,7 miliona evra i bio je za 250,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,4 milijarde evra.
 
Dinar je u aprilu nominalno oslabio za 0,1 odsto, dok je od početka ove godine njegova vrednost gotovo nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu neto prodala 440 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je neto prodala 625 miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.