Veće akcize na gorivo od 1. jula

Nove, uvećane akcize na gorivo počeće da važe od 1. jula, odlučila je Vlada Srbije.
Veće akcize na gorivo od 1. jula
Foto: 021.rs
Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi sada bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.
 
Tako će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45.
 
Dizel u Srbiji pojeftinio je od početka godine, što je posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu. Dok se 20. januara litar dizela mogao kupiti za nešto više od 164 dinara, krajem maja na pumpama je mogao da se nađe za 132 dinara.
 
Iako je pojeftinjenje značajno, cena ovog goriva u Srbiji je i dalje među među najvišima u regionu. Višu cenu u regionu, prema podacima sajta Global petrol prices, ima jedino Albanija, a neke od zemalja u kojima se dizel može pazariti jeftinije nego u Srbiji jesu Nemačka, Austrija, Slovenija, Španija, Luksemburg.
 
Razlog što dizel u Srbiji nije još jeftiniji jesu upravo visoka državna zahvatanja, koja se i ovog puta uvećavaju. 
 
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je nedavno za 021.rs da država ne samo da ne bi trebalo da povećava akcize, nego bi morala da potpuno redefiniše svoju politiku akciznog oporezivanja. Više o tome OVDE.
  • pera

    07.06.2020 14:56
    Pljačkanje naroda
    Podigao bi Vučić cene u februaru da potrošnja goriva nije stala.
    Prvog juna, cena goriva u Luksemburgu je 1e po litri, u Francuskoj 1,13e, acene su bile niže od ovih tokom pandemije. Imajući na umu istorijski poznatu inertnost srpskog naroda na dizanje revolucija i organizovani otpor i spremnost režima da suzbija i kažnjava svakog ko im se suprotstavi, jedini način da se usprotstavi predviđenim merama je bojkotovanje goriva. Pešačite, vozite se biciklovima, delite kola sa rodbinom i komšijama. Palite kola samo kad vam je to neophoodno. Nemaju ni Vučko ni Rusi gde da skladište gorivo, a imaće u budžetu manje novca sa višim cenama, no sa nižim.
  • /

    05.06.2020 07:39
    /
    daju za evro 117,7 dinara

    malobrojni svedoci milosevicevog vremena znaju sta ovo znaci naspram vas us.anih
  • pawlle

    04.06.2020 13:06
    svako povecanje cena pkazuje Njegovu nesposobnost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.