Bajatović: Počinje akcija Srbijagasa za priključenja na gasnu mrežu uz beskamatno plaćanje

Gas za domaćinstva neće poskupeti do kraja godine, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.
Bajatović: Počinje akcija Srbijagasa za priključenja na gasnu mrežu uz beskamatno plaćanje
Foto: 021.rs

Na prezentaciji poslovanja ovog javnog preduzeća i novog modela priključenja domaćinstava na distributivnu gasnu mrežu, on je najavio akciju za priključenje domaćinstava na gasovod tako da će cena biti za celu Srbiju 780 evra na 36 mesečnih rata, bez sredstva obezbeđenja. Rizik će, kako je rekao, preuzeti Srbijagas.

S druge strane, zainteresovana domaćinstva će sama rešiti pitanje unutrašnjih instalacija, a Srbijagas će sklapanjem ugovora sa nekoliko firmi omogućiti da taj posao završe povoljno. Takođe, nastojaće se da se izmenom Pravilnika lokalne samouprave odreknu takse za priključivanje koje se kreću od 400 do 1.200 evra.

"Ovih dana ćemo sve potencijalne individualne potrošače obavestiti o novom modelu priključenja. Svakome ko to bude želeo, biće omogućeno da se odmah priključi na mrežu. Ovaj model je dobar i sigurno će značiti veliku korist za sve one koji se još nisu priključili na gas. Danas je počela gasifikacija Kraljeva, radi se trenutno požarevački okrug, kolubarski uskoro počinje, a potom će početi gradnja gasovoda Beograd - Valjevo i Leskovac - Vranje", rekao je Bajatović.

Kako kaže, iako je Vojvodina bezmalo kompletno gasifikovana, stvaraju se novi uslovi za potrošače u Zrenjaninu, Baču, Šidu, Beloj Crkvi, Kovačici, Irigu i na Fruškoj gori.

"Gradimo i velike dovodne gasovode. Sa svim tim projektima biće stvorene mogućnosti da se ostvari između 300.000 i 500.000 novih priključaka. Jer gas je ne samo ekonomski najpovoljniji energent, već je i ekološko gorivo. Veća potrošnja tog goriva smanjiće zagađenje i povećati kvalitet života građana u svakom smislu. A to nam je cilj", zaključio je prvi čovek Srbijagasa.

Podatak da gas neće poskupeti i da Srbijagas daje olakšice za priključenje na gasnu mrežu može da motiviše veći broj potrošača u Srbiji da se odluče da svoje domove zagrevaju tim energentom od naredne zimske sezone, smatra stručna javnost.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, Vojislav Vuletić, istakao je nedavno za Danas da zamrznuta cena i pokrenuta akcija treba da motiviše one koji se razmišljaju da se priključe na gas da to zaista i učine.

- Radi se o veoma povoljnoj ponudi. Grejanje na gas nije skupo, a najavljeno je da se sa početkom grejne sezone u ovoj godini njegova cena neće menjati. Biće ponuđena i optimizovana cena priključka pa će oni koji se odluče na taj korak beskamatno plaćati priključak uz račune za gas. Smatram da je reč o dobrom potezu, u potpunosti prihvatljivom za interese potrošača - izjavio je Vuletić.

Prema njegovim rečima, gasifikacija u Srbiji je važan i nužan proces koji je potrebno sprovesti.

- Kada je reč o tom segmentu, naša zemlja kasni za svetom. Taj proces je u Srbiji stao tokom 90-ih zbog svega onoga s čim smo se suočavali u tom periodu. Posle toga se sa gasifikacijom počelo ali sa velikim zakašnjenjem. Zbog toga je veoma važno da taj proces bude što intenzivniji i da se što veći broj potrošača odluči za priključivanje na gasnu mrežu. Da bi se to ostvarilo potrebno je da to postane strategijska orijentacija države - smatra Vuletić.

  • Sreto

    08.08.2020 06:37
    Logika
    Braca, pogresio si. Za puteve je nadlezna Zorana.
  • Braca

    17.06.2020 21:06
    Odgovor
    U mom selu ljudi gaze blato do svojih kuća nemaju čak ni put nasipan peskom ne asvalt ti pričaš o priključku na gas.E moj Bahatoviću
  • Branislav Kocic

    17.06.2020 15:29
    Gasifikscija u Pancevu
    Posle tri godine. I prolaska gasne mreze nije izvrsen tehnicki prijem na Bavanistanskom putu,neparna strana,kako da se prikljucili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.