Privrednici predlažu isplatu minimalca još tri meseca, ali samo za određene sektore

Privrednici u Srbiji predlažu da se u drugom krugu pomoći još tri meseca nastavi sa isplatom minimalne zarade za radnike i da mirovanje otplate kredita ostane na snazi, ali samo za najugroženije sektore.
Privrednici predlažu isplatu minimalca još tri meseca, ali samo za određene sektore
Foto: 021.rs
Kako piše "Politika", predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić rekao je da se definitivno zna da neće biti skorog oporavka privrede i da će kriza potrajati. On smatra da bi novi paket mera trebalo da bude na nivou prethodnog, ako bude novca i da je neminovnost da će sve države povećati javni dug.
 
Drakulić je dodao i da bi trebalo da se nastavi sa pokrivanjem još tri minimalca i dodatnim moratorijumom na otplatu kredita, ali da to u drugom krugu dodele pomoći bude selektivnije.  Kada je reč o kreditima za likvidnost, Drakulić kaže da su oni uglavnom korišćeni za reprogramiranje dugova, i to dobrih firmi. 
 
Predsednik ITM sistema Toplica Spasojević, navodi da su prethodne mere dale dobre rezultate i saglasan je da pri kreiranju novog seta treba da se bude selektivniji. On predlaže da odlaganje poreza i doprinosa na zarade i isplata minimalca za radnike bude usmerena samo na najugroženije kategorije i izvozno orijentisane sektore.
 
Takođe, smatra da bi Narodna banka trebalo da produži moratorijum u otplati kredita, ali samo onima kojima je to neophodno, kao što su hotelijeri. Kako kaže, nije realno da se ništa ne vraća i novi set mora bi trebalo da se odnosi na naredna tri meseca. 
 
Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije poručuje da je Vlada Srbije ovom udruženja obećala da će uskoro izaći sa novim setom mera. I on je stava da se pomoć u vidu pokrivanja minimalne zarade zaposlenih pokazala kao uspešna, ali smatra da su se za pomoć prijavljivala i ona preduzeća koja su mogla da prežive i bez nje. 
 
Kako kaže, pomoć se kao neophodnost nameće turizmu, ugostiteljstvu, dok su trgovci hranom dobro poslovali u prethodnom periodu. 
  • NS

    02.07.2020 07:56
    @Građevina
    Da li je realno da se to pitanje jos postavlja i da ima ljudi kojima to nije jasno??? Taj novac je pomoc poslodavcu. Poslodavac taj novac mora uplatiti radniku. Pomoc se svodi na to da poslodavac drzavnim parama plati radniku platu (a ne iz sopstvenih sredstava). Drzavnim parama je podmiren i poslodavac i radnik. Da li je sad jasno?
  • Građevina

    02.07.2020 06:00
    Mi smo radili celo vreme vanrednog stanja a onda vlasnik dobije pomoć za naše plate. Kome ta pomoć treba da ide, radnicima ili vlasniku. To mi još nije jasno.
  • Dragan

    02.07.2020 04:50
    A
    Eh kad se setim obih "privrednika" tada direktora kako radnici ne znaju da rade i da zato njima damo fabrike.Ako ste privatniknizvolite radite ili bankrotirajte zbog nespodobnosti.Gde su vam fonfovi za vanredne stvari,-poplave,požari,poremećaj na tržištu,epidemije itd ?Umesto da ste kupovali jahte i helikoptere mogli ste u proizvodnju. Oborite cene,povećajte kvalitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija