Sindikati traže da se zakonom uredi visina plate tokom samoizolacije

Sindikati UGS "Nezavisnost" i Asocijacija slobodnih nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) traže od Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja da se donese zakonski akt kojim bi se utvrdila visina zarade tokom samoizolacije zbog infekcije korona virusom.
Sindikati traže da se zakonom uredi visina plate tokom samoizolacije
Foto: 021.rs
Ekonomski savetnik u UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić, rekao je da su poslodavci uglavnom poštovali apel države za vreme trajanja vanrednog stanja, da se radnicima koji su u samoizolaciji dve nedelje plati pun iznos zarade. 
 
"Sada kada nije na snazi vanredno stanje, poslodavcima se, pošto nema zakonske regulative kako da se obračuna zarada u vreme samoizolacije, ostavlja mogućnost da sami utvrde iznos zarade", rekao je Ristić. 
 
Zbog toga, kako je rekao, u praksi vlada šarenilo rešenja, od isplate 100 odsto zarade, do 65 odsto kao za vreme bolovanja što je minimum, definisan Zakonom o radu. Dodao je da bi trebalo doneti propis koji reguliše nadoknadu zarade za vreme samoizolacije na jedinstven način.
 
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić rekla je da je taj sindikat pre nekoliko dana uputio zahtev Ministarstvu rada da zakonski reguliše visinu isplaćene zarade za vreme samoizolacije jer, "u praksi ima puno problema i vlada rašomonijada". 
 
"Radnici nas sve češće zovu i žale se da im je poslodavac smanjio platu, a bilo je i slučajeva da poslodavac nije dao dozvolu da se radnik testira, iako je imao sve simptome kovid-19", rekla je Savić. 
 
Ocenila je da nije rešenje da sindikat reaguje po pojedinačnim prijavama i bori se za prava radnika, već da se mora doneti zakonski akt koji na jedinstven način uređuje visinu zarade u vreme samoizolacije. 
  • Viki

    26.07.2020 10:11
    Viki
    Neboim se ja za zaposlene u državnim firmama nego za ljude koji rade u privatnom sektiru. Teorija je jedno a praksa i život drugo ako dobiješ virus zbogom radnom mestu i prihodima. Nema novca...kako kupiti lekove,vitamine,hranu,platiti račune itd. Ovakvo stanje ako se pod hitno nešto nepreduzme za sve građane pućiće kao balon. Ljudi ostaju svaki dan bez posla...
  • Prvo

    26.07.2020 07:36
    Treba
    Ponoviti izbore,sastaviti vladu,maknuti krizni stab,regulisati jasno pitanje izolacije a potom i nacin placanja
    U ovoj indijanskoj zemlji gde sve zavisi od poglavice nerealno je bilo sta pitati
  • Novosadjanka

    26.07.2020 05:59
    @draganm
    Izgleda niste bili pozitivni, pa niste ni imali potrebu da idete u Covid ambulantu. Na zalost, ja sam morala otici i mislim da one, bar ovde u Novom Sadu, predstavljaju naše drustvo i stanje u njemu. Žalosno, degradirajuće i neefikasno. Ne znam kako zamisljate da se u ovim uslovima kod nas organizuje sve to sto ste napisali?
    Mnogi slucajevi, poput mog, prepušteni su sopstvenoj savesti pacijenta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija