Sutra ističe rok za građane da odbiju moratorijum na kredite

Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita mogu do sutra da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza.
Sutra ističe rok za građane da odbiju moratorijum na kredite
Foto: Pixabay
Banke u Srbiji imale su obavezu da na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom zastoju u otplati kredita.
 
Obaveštenje treba da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.
 
Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi tu ponudu nije odbio, smatraće se da je ponudu prihvatio.
 
Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, redovnom poštom, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze, objasnili su u Narodnoj banci Srbije.
  • Momcilo

    09.08.2020 15:27
    lihvari
    Zasto bi banka ista menjala, ako se ja ne javim,. To nije pomoc nego zaradicemo vise a produzicemo kreditno trajanje 3 meseca. Poenta je placati ratu, aaa ako bas ne mozes banka ce trljati ruke a ti dobijas kvazi pomoc sto ces im biti duznik jos tri meseca. Lopovska drzava koja ce penzosima pricati kako im je olaksala kredite. Da banke nisu racunale kamatu (svoju zaradu, to bi drzava morala nadomestiti) onda bi to bila pomoc ovako je samo jos jedna lagarija za narod. Ceka se septembar i poskupljenje struje treba se vratit NASIH 100evra
  • Pićuka

    09.08.2020 13:41
    Najgora manipulacija koju država radi a sve kao u korist građana. Bilo bi normalno da se prijavi ko želi moratorijum. Oni koji imaju finansijskih problema, oni će se sami interesovati. Građani koji imaju redovna primanja, poput penzionera, oni nemaju potrebu za moratorijumom. Koliko je penzionera koji mogu ovo da isprate a imaju neke kredite. Imam tetku koja nema pojima šta se dešava i da nema nas banka bi je registrovala za moratorijum, bez ikakve potrebe. Baš je to lepo kada se ja brinem za tebe kroz svoj interes.
  • Gerilac

    09.08.2020 11:25
    Podmukla krađa
    "Moratorijum se uvodi zbog-građana" . Koja podmukla laž!
    Moratorijum se uvodi da bi banke još više zaradile jer trenutno nema traznje za kreditima!
    Ako "raste zaposlenost" kako tvrdi vlast, onda su i plate tu da vraćaju rate kredita...
    Penzioneri sigurno dobijaju svoj garantovani iznos i, kao i do sada, mogu dalje servisirati kredit!
    I, za koga radi vlast i NBS? Pitamo "dr" tabaković?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.