Poslodavci u Srbiji će tražiti da se ne poveća minimalac

Poslodavci u Srbiji protive se povećanju minimalca zbog sveukupne situacije s epidemijom, nedostatka posla i tržišta, opšte ekonomske krize, ali i zato što se opadanje prometa i ukupnog obima posla očekuje tek krajem ove i tokom cele 2021. godine.
Poslodavci u Srbiji će tražiti da se ne poveća minimalac
Foto: 021.rs
Kako piše Politika, njihov stav je da je inicijativa za povećanje minimalne cene rada u stvari inicijativa za povećavanje poreza. Stoga država treba da odredi onaj porez koji maksimizira njegovu naplatu. Ako država poresku stopu drži visoko, to će dovesti do povećanja neplaćanja poreza, smatraju poslodavci, pokazuje istraživanje Unije poslodavaca Srbije o minimalnoj ceni rada, u kojem su učestvovala 133 privredna subjekta.  
 
Prethodno istraživanje Unije pokazalo je da je 94 odsto anketiranih privrednika imalo ozbiljne teškoće u poslovanju, a u potpunosti su bez prihoda ostali brojni privrednici u sektorima turizma i ugostiteljstva zbog mera socijalnog distanciranja i obustave rada. 
 
Zbog svega toga, kako navodi Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije, na najavljenim pregovorima o formiranju nove minimalne cene rada za 2021. Unija će od države zatražiti moratorijum na visinu minimalca. 
 
"U toku ove nedelje očekujemo prvi sastanak, na kojem ćemo se izjasniti da minimalna cena rada treba da ostane na sadašnjem nivou, sve dok se ne ustanove neke druge okolnosti i dok ne budemo bili u prilici da predviđamo dalja dešavanja. Realno, o tome bi trebalo da se odlučuje krajem godine, a ne sredinom septembra, kako je to običaj. Ipak, kad počnu pregovori, Unija neće biti ni za rast, a ni za smanjenje minimalca", navodi Atanacković za Politiku.
 
Od 1. januara 2020. minimalna cena rada iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, čime je u odnosu na 2019. minimalac povećan za 11,1 odsto. 
 
Pojedini sindikati izaći će sa predlogom da minimalac za 2021. bude barem 35.000 dinara. Njihov stav je da minimalac treba da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara, zbog čega će u Savezu samostalnih sindikata Srbije tražiti da se minimalac uveća za 17 odsto. Više o tome OVDE.
  • Natalija

    29.08.2020 13:13
    Ko pita narod
    Bogati se sve vise bogate, a sirotinji ne daju ni za minimalnu potrosacku korpu. Tretiraju nas gore od robova. Robovi su bar imali neka prava...
    1)Da se minimalna cena rada izjednaci sa minimalnom potrosackom korpom. 2) Da se svaki prekovremen sat placa, da se inspekcija pozabavi malo iskoriscavanjem i izrabljivanjem radne snage. 3) Da je nedelja neradan dan za sve, a subota skraceno radno vreme. Onaj ko zahteva da se radi vikendom jer je to neophodno neka plati duple dnevnice. 4) Da svako ima prava na placen godisnji odmor po zakonu. 5) Da visina toplog obroka bude jednaka za sve tj da bude minimum 5000din mesecno... Roditelji moraju mnogo vise da se posvete deci i porodici, a uz ovakav rezim rada i plata mi kao drustvo smo osudjeni na propast. Radimo previse sati nedeljno za minimalac, previse neplacenih sati, bez ikakvih prava. Zar je zivot nas obicnih ljudi bezvredan?
  • Janko

    12.08.2020 21:32
    Srpska Napredna Salamura
    Zar Smrdija ne prestize Nemacku?
  • Miki

    12.08.2020 16:21
    Kriza
    Kriza ??? Pa mi smo lideri u Evropi. Ili ja nešto nisam razumeo .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija