Realna zarada u Srbiji niža i od najniže prosečne plate u celoj Vojvodini

Prosečna zarada u Vojvodini manja je za oko 3.000 dinara u odnosu na prosečnu platu na nivou države, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Realna zarada u Srbiji niža i od najniže prosečne plate u celoj Vojvodini
Foto: 021.rs
Vojvođani su, prema podacima za jun, u proseku zaradili 56.896 dinara neto, dok je prosečna srpska plata 59.740 dinara neto. 
 
Međutim, Novosađani zarađuju više od oba proseka - prosečna zarada u Novom Sadu je u junu iznosila 67.440 dinara neto, što je blagi rast u odnosu na prethodni izveštajni period, za maj.
 
Najmanje zarađuju prijavljeni u Srbobranu i to 45.772 dinara mesečno, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
 
Plate u javnom sektoru značajno su veće u odnosu na privatni sektor. Tako je prosečna neto zarada u javnim preduzećima u Srbiji 70.294 dinara neto, a u administraciji na svim nivoima posla 70.877 dinara.
 
S druge strane, u zdravstvu i socijalnoj zaštiti su prosečne plate 64.874 dinara, a u obrazovanju i kulturi 63.178 dinara neto. Kao što je poznato, prosečna plata nije pokazatelj prave ekonomske moći građana Srbije. Taj iznos je zapravo obračun medijalne zarade koji vodi Republički zavod za statistiku, koji predstavlja iznos do kog zarađuje polovina građana Srbije. 
 
Medijalna plata je u junu u Srbiji iznosila 45.500 dinara neto, što je čak niže od najniže prosečne zarade u Vojvodini.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • gandra

    26.08.2020 11:38
    juzna kolonija nestala, severna ostala.
  • Statistika

    26.08.2020 09:45
    @Maxa
    Gde sam spomenuo "Titove dugove" koje ste mi ovde citirali pod navodnicima gospodine? Da li je ovo način na koji vi "probuđeni" vodite diskusiju, podmetnete u usta sagovornika vašu izmišljotinu i potom je kritikujete praveći se blesavi kao da je to on napisao? Pisao sam šta se odvijalo tokom osamdesetih a vi mi spočitavate dugove u to vreme mrtvog diktatora koje uopšte nisam ni pominjao. Bolji ste i vi naziv trebali uzeti. Recimo "lažovčina". A ovo za direktore se slažem u potpunosti, iako nalazim veoma simptomatičnim da svi takvi "probuđeni" kakvi ste i vi kao jedino vide državno uhlebljenje u kojem vlada partijski nepotizam. Samo nastavite u tom vašem uverenju da se živi tako što ćete nekome pričati bajke kakvi ste nekada bili, dovoljno je da napišete "živeo sam kao prosečno imućan" i svako će vam i danas bez ikakvog truda i rada isplatiti na ruke primanja kakva vi želite da vam isplati. Srećno sa time, daleko ćete dogurati.
  • Pera

    26.08.2020 07:52
    To je bio cilj Slobodana Miloševića a ovaj sada završava posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija