OECD: Vlasti da ne podižu poreze, u vreme pandemije pomoći ljudima da nađu posao

Svetska ekonomija je pretrpela pad bez presedana zbog pandemije koronavirusa, ali manji nego što se očekivalo, posebno u Sjedinjenim Državama i Kini, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
OECD: Vlasti da ne podižu poreze, u vreme pandemije pomoći ljudima da nađu posao
Foto: Pixabay
Ta organizacija je navela u izveštaju da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda u svetu za 4,5 odsto ove godine - manje od pada od šest odsto koji se predviđao u junu. 
 
Očekuje se da će se svetska ekonomija oporaviti i porasti za pet odsto sledeće godine, saopštila je ta organizacija.
 
Najnovije procene OECD polaze od pretpostavke o lokalnim, sporadičnim slučajevima zaraze koronavirusom, koji će se rešavati lokalno, ciljanim merama, a ne potpunim karantinom koji je doveo do rekordnog pada BDP u mnogim zemljama u periodu od aprila do juna.
 
Pretpostavlja se i da će vakcina protiv Kovida-19 biti dostupna tek krajem 2021. godine.
 
OECD je prognozirao da će američka ekonomija ove godine pasti za 3,8 odsto, umesto pada od 7,3 odsto, kako je ranije bilo predviđeno.
 
Očekuje se da će Kina biti jedina zemlja u grupi od 20 najmoćnijih ekonomija koja će ove godine rasti - za 1,8 odsto umesto ranije predviđenog pada od 2,6 odsto.
 
OECD je smanjio svoje prognoze za Indiju, Meksiko i Južnu Afriku.
 
Organizacija sa sedištem u Parizu, koja savetuje razvijene zemlje u vezi sa ekonomskom politikom, pozvala je vlade da sledeće godine ne podižu poreze ili smanjuju potrošnju kako bi se "sačuvalo poverenje i ograničila neizvesnost".
 
"Treba učiniti sve da se ojača poverenje jer je ono ključno za oporavak", rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorens Bun na konferenciji za novinare.
 
Vlade posebno treba da nastave da pomažu ljudima da pronađu posao i podržavaju investicije, rekla je ona.
 
"Dakle, prva poruka koju želimo da pošaljemo je da ne ponavljamo greške iz prošlosti, ne povlačimo fiskalnu podršku prerano".
  • Dejan marković

    17.09.2020 06:20
    Dejan marković
    Svaka ozbiljna i finansiski stabilna država u svetu smanjuje poreze,pojačava socijalni program a o nekim opomenama ili plenidbama od strane banaka to se u zadnjih nekoliko meseci sve prolongira do daljnjeg. To jest dog god traje materijalna kriza izazvana kovidom 19. Belgija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.