Poljoprivreda daje značajan doprinos bruto domaćem proizvodu

Vrednost izvoza ovogodišnjeg roda četiri ratarske kulture – kukuruza, pšenice, soje i suncokreta - mogla bi dostići 900 miliona dolara i to će dati značajan doprinos bruto domaćem proizvodu zemlje, rekao je agroekonomista Milan Prostran.
 Poljoprivreda daje značajan doprinos bruto domaćem proizvodu
Foto: Pixabay
On je podsetio da je prosečan prinos ovogodišnjeg roda pšenice bio 4,5 tona po hektaru, što će sa prelaznim zalihama biti dovoljno za sve domaće potrebe i izvoz od preko milion tona.
 
Očekuje se da će prosečan prinos kukuruza, čija je berba u toku, biti između 6,5 i sedam tona, što znači da ćemo imati višak od četiri miliona tona za izvoz, istakao je Prostran.
 
Naveo je da su suncokret i soja dobro rodili, tako da će ih biti dovoljno za domaće potrebe i standardan izvoz i dodao da je Srbija važan izvoznik suncokretovog ulja i proizvoda od soje. Prostran navodi da Srbija treba da izvozi ono što joj je ekonomski isplativo.
 
"Mi možemo da kažemo da bi bilo isplativije kada bismo od pšenice pravili brašno, griz ili neki drugi fini proizvod, pa onda da ih izvozimo, ali ako to ne možemo da prodamo onda je to problem", rekao je Prostran i dodao da je slična situacija i sa kukuruzom.
 
Prema njegovim rečima, od njega se u našim uslovima može napraviti najmanje 150 proizvoda i svakako bi bilo isplativije da ga prerađujemo i izvozimo, ali nam za to treba razvijena konditorska industrija.
 
Prostran je istakao da bi država poljoprivredu trebalo da tretira kao stratešku privrednu granu i da snažnije podstiče njen razvoj.
 
Poljoprivreda i u ovo krizno vreme, u pandemijskim uslovima, predstavlja stabilizirajući stub ukupnih privrednih tokova koji, što je još važnije, obezbeđuje prehrambenu sigurnost zemlje i dovoljno hrane za stanovništvo za naredne dve godine, poručio je Prostran.
  • w/e

    18.09.2020 21:54
    rupa
    To samo potvrdjuje koliko smo nerazvijena zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.