Moguće pokretanje proizvodnje u Libiji snižava cene nafte

Cene nafte su danas na svetskom tržištu niže zbog mogućeg obnavljanja proizvodnje na libijskim bušotinama, što znači veću ponudu na tržištu, kao i zbog rasta broja slučajeva zaraze korona virusom koji izazivaju zabrinutost u pogledu globalne tražnje.
Moguće pokretanje proizvodnje u Libiji snižava cene nafte
Foto: Pixabay
Ipak, pad cena je bio ograničen zbog tropske oluje u SAD koja preti da poremeti proizvodnju u Meksičkom zalivu. 
 
Severnomorska nafta Brent pala je za 95 centi na 42,20 dolara za barel na trgovanju oko podneva po GMT, dok je američka WTI nafta potonula za 90 centi na 40,21 dolara po barelu, izveštava Rojters.
 
Radnici na glavnom libijskom naftnom polju Šarara ponovo su počeli da rade nakon što je Nacionalna naftna korporacija najavila delimično ukidanje vanredne situacije, izjavila su dva inženjera koja su na terenu, dodaje britanska agencija. Nije, međutim, poznato kada i na kom nivou bi proizvodnja mogla ponovo da bude pokrenuta.
 
Američka investiciona banka Goldman Saks je zadržala prognozu da će cena Brenta do kraja ove godine dostići 49 dolara po barelu, odnosno 65 dolara do trećeg kvartala naredne godine, uprkos vestima o libijskoj proizvodnji. 
 
Britanski Barkliz je, s druge strane, povecćao izglede za Brent za 2020. godinu na 43 dolara po barelu i na 53 dolara za sledeću godinu. Ovo optimistično raspoloženje podstaknuto je nadom da će se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici u većoj meri pridržavati sporazuma o smanjenju proizvodnje.
 
Međutim, novi porast broja slučajeva obolelih od korona virusa u svetu mogao bi da utiče na smanjenje potražnje za 'crnim zlatom', upozorava Rojters.
  • Toma

    22.09.2020 13:18
    vodostaj
    Pasce cena nafte ali ce salinitet sredozemnog mora, oblacnost u regiji Kandahara i vodostaj svete reke Gang onemoguciti pad cene i u Srbiji jer je nafta nabavljena po staroj ceni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija