Borba: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za autoput

Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za autoput, piše crnogorska Borba.
Borba: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za autoput
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako navodi ovaj portal, Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi kredit za izgradnju deonice autoputa Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru.
 
Kako je potvrđeno Borbi, pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da se postigne konačan dogovor.
 
Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom, dobila da gradi deonicu autoputa koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi faktički postala, do kraja isplate kredita, vlasnik dela autoputa koji ide kroz Crnu Goru.
 
Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bilo i to da Crna Gora iznajmi deo autoputa kroz njenu teritoriju, i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju luku Kini na 99 godina, jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela.
 
U tom slučaju, kako navodi Borba, Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore, što je sada gotovo izvesno, s obzirom da je ekonomija Crne Gore u lošem stanju.
 
Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina, "biti na putu propasti". Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Eksim banci, pisao je nedavno "Financial Times".
 
Iz kredita kineske Eksim banke je od početka izgradnje autoputa Bar - Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 miliona dolara, odnosno 547,87 miliona evra.
 
Ukupno ugovorena vrednost radova za izgradnju prioritetne deonice autoputa Smokovac - Uvač - Mateševo utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa, koji je zaključen između Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije "China Road and Bridge Corporation" (CRBC), iznosi 809,6 miliona evra.
 
Od toga se 85 odsto ukupnog iznosa, odnosno 688,2 miliona evra obezbeđeno kroz zajam sa kineskom Eksim bankom.
  • Gogo

    14.10.2020 11:37
    Ni radnicima nije isplatio zaostale plate a otkupljuje tudje dugove.
  • Molder

    22.09.2020 12:10
    Dobra ideja što se tiče velikosrpske hegemonije, ali sa SNS kadrovima predviđam propast. Kina će povratiti pare, Crna Gora neće morati da vraća pare, Srbija i dalje leči decu SMS porukama. Stavljam glavu na panj da će biti nešto tako.
    Srbija već tradicionalno u zadnjih 30 godina gubi sve bitke, od ratova preko ekonomije pa do bele kuge. Ništa dobro neće ispasti iz ovoga.
  • Mile

    22.09.2020 11:11
    Bolje da otkupe svoje dugove. Od tihcrnogorskuh nikakva vajda. Ja ihnebihuzeo niza dzaba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija