Mali: Do kraja sledeće nedelje garantna šema od Američke razvojne banke za podršku preduzećima

Srbija je dolaskom Američke razvojne banke (DFC) dobila tri ključne stvari - novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju, rekao je ministar finansija Siniša Mali i dodao da će prvi efekti te saradnje biti vidljivi u novembru.
Mali: Do kraja sledeće nedelje garantna šema od Američke razvojne banke za podršku preduzećima
Foto: 021.rs
"U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu", rekao je Mali u intervjuu za Kurir.
 
Ministar je izrazio uverenje da će uskoro doći do konkretnijih dogovora imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.
 
"Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzećima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo", rekao je on.
 
Podsetio je da je jedan od projekata izgradnja auto-puta mira od Niša do Prištine, kao i na železnici od Niša do Merdara i od Niša do Prištine.
 
Mali je naveo da je predsednik SAD Donald Tramp na njega ostavio "izuzetno snažan" utisak.
 
"Vidi se da je to osoba sa snažnom energijom, kao i da je veoma neposredan. Tramp je shvatio na pravi način kako je moguće pomoći regionu i naglasak stavio na ekonomiju", naveo je ministar finansija.
 
Na pitanje da li ovaj aranžman ugroziti ugovorene ili buduće projekte s Rusima i Kinezima, Mali podseća da je Srbija potpuno otvorena i da i dalje radi i sa kineskim kompanijama i sa kompanijama iz Amerike.
 
"Dolazak DFC će biti sigurno ogroman simbol i signal za još veći broj američkih kompanija da dođu. Kao što znate, naši najveći investitori su upravo zemlje EU, dakle ta diverzifikacija zemalja i kompanija koje dolaze u Srbiju daje nam mogućnost da bilo kakvu krizu lakše prebrodimo", naveo je Mali.
  • Slučajni čitalac

    28.09.2020 08:08
    Mali: do kraja sledeće nedelje
    Još jedna pljačkaška organizacija slična KfW Nemačkoj banci koja hara Srbijom i uslovljava delove i opremu u vodovodima 30-40% skuplju od tržišne cene. Primer kolektora u Subotici , Vranju....................Srbija po Zakonu o JN ne može na to da utiče. Kredite koje daje ova banka vraćaju svi gradjni Srbije , znači po kamati preko 40%, tako će biti i sa ovim čudom iz Amerike.
  • marko

    27.09.2020 23:45
    cedjenje suve drenovine
    Da li ce mo moci da vratimo kredite za puteve kojima necemo voziti?
  • crni domino

    27.09.2020 18:37
    Kada bi znali Ameri kome daju pare u ruke... Kostace ih Balkan kao svetog Petra kajgana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.