Poreska uprava Srbije: Porez i doprinose da plate jutjuberi, influenseri, oni koji drže časove stranih jezika...

Poreska uprava Srbije saopštila je danas je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.
Poreska uprava Srbije: Porez i doprinose da plate jutjuberi, influenseri, oni koji drže časove stranih jezika...
Foto: Pixabay
Uprava je navela da je na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.
 
Kako se navodi, ti prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga.
 
Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).
 
Poreska uprava pozvala je sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Komentari 114

  • RBanat

    19.10.2020 13:37
    @RVosha
    Evo ih besprstaši smrdljivi i njihovi glupi komentari. Sada će da smrde ovde po komentarima i da preživaju svoje sendviče sa Matijević podrigušom, kao neko podgojeno goveče na livadi. Govanija od ljudi! Ono kada prvi smrdljivac koji godinama ovde smrdi i širi svoju verbalnu dijareju spočitava nekome da smrdi po komentarima. Neprocenljivo.
  • Mihajlo

    16.10.2020 20:18
    meni je drago sto je uvedeno, jer ce malo bavaniste na tezi nacin da shvati da nije veliko i najzad ce da proglasi republiku.
  • Rusofil_IQ0

    16.10.2020 15:12
    Za dijasporca i ostale koji misle da vani buranija placa poreze?!

    U USA na kraju godine sam pises izvestaj ako imas veceg prihoda od 2 Milki $ od toga odbijas sva svoja ulaganja i troskove, znaci sam friziras papir i prinosis IRS koliko ces para da im DAS!, 99.999% pa i sam tramo toliko isfrizira taj papir da im da 0.00000001% samo kako bi na sva usta pricao svima kako su oni SVI jadni platili neke velike poreze!
    Da se ne zaboravi u USA nema PDV-a vec je porez negde reda oko 8%

    Posle takvi ovde nama pricaju da za svaku crkavicu drzavi sto ti padne iz vana treba da das 20-50% bez oduzimanja tvojih troskova i resursa koje su potrosio da iste pare dobijes???

    Ljudi lazu sirom sveta da to nije normalno ima samo oni koji guraju pa misle da smo mi ovde kao povlasceni a istina je SASVIM suprotna!
    U francuskoj su doneli zakon da placas 10% od profita NISTA fiksni mesecni troskovi i da imas radni staz, socilano i penziono pa se opet vecina prercunala i odlucila dal da se prijavi ili ne (znaci da i dlaje placa 0 drzi)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija