Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice

Srbija je emitovala desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,2 milijarde dolara po prinosu od 2,35 odsto, kuponskoj stopi od 2,125 odsto i konačnoj kamatnoj stopi u evrima, nakon realizacije hedžing transakcije, od 1,066 procenata, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice
Foto: Pixabay
Ostvarena kamaptna stopa je sedam puta niža od stope prethodno izdatih obveznica iz 2011. godine, a obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi.
 
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo najmanja kamatna stopa koju je naša zemlja ikada dobila na tržištu kapitala, bolja čak i od emisije obveznica iz juna i novembra prošle godine u vremenu značajno stabilnijih tržišnih uslova.
 
On je naveo da će sredstvima nove emisije biti otplaćeno 900 miliona dolara obveznica emitovanih 2011. godine, od ukupno 1,6 milijardi dolara koliko dospeva u septembru 2021. godine.
 
"Na ovaj način Srbija je uspela da veći deo obveznica prevremeno otplati još ove godine, uštedi na otplati kamata sledeće godine i da tako smanji ukupne potrebe za finansiranjem u 2021. godini, kako bismo što snažniji i spremniji dočekali narednu godinu", kazao je Mali.
 
Svoje obaveze po osnovu emisije denominovane u dolarima Srbija će isplaćivati u evrima po kuponskoj stopi od 1,066 odsto na nominalnu vrednost emisije, i na taj način ostvarena je ušteda od oko 11,6 milijardi dinara. 
 
Prevremenom otplatom dolarskih obveznica sredstvima nove emisije učešće javnog duga opšteg nivoa države u BDP-u ostaje na ranije projektovanom nivou, ispod 60 odsto. 
  • BaneM

    24.11.2020 12:08
    Opet su naseli
    Pretvarati dug u dolarima u Eur, je nepoznavanje prilika na berzama. Pogledajte da je dolar od početka godine pao za 5,5%, a očekuje se i nastavak pada. Bajden mora da oporavi i pokrene privredu i to ce raditi jeftinim dolarom. Nije daleko 2021.g. pa žemo videti koliko je bivši DrMali i Jorgobanka "uštedela", preračunato u dinare!
  • Obzerver

    24.11.2020 07:37
    Znaci zato je evro na kratko pao na 117.7-117.8 u menjacnicama
  • Laza

    24.11.2020 07:13
    Rado kupuju nase obveznice jer su nanjusili skori raspad uspesnih finansija. Tada ce pleniti drustvenu imovinu za male pare. Rokom od deset godina, briga je prebacena na neku sledecu vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.