Svaki deseti popust za Crni petak lažan, prijava inspekciji zbog obmanjivanja javnosti i u Novom Sadu

Nedavni "Crni petak" je, osim zbog kršenja epidemioloških mera, u žižu javnosti dospeo i zbog lažnih popusta.
Cene mnogih proizvoda su pre akcijskog sniženja naglo podignute, pa onda spuštene, kako bi se prikazao prividan popust. Mada ovakvo ponašanje predstavlja prekršaj, opet se ponovila stara praksa domaćih trgovaca, pišu Novosti.
 
U Ministarstvu trgovine za Novosti kažu da su od početka godine u 400 inspekcijskih nadzora kontrolisali organizovanje i oglašavanje akcija i sezonskih sniženja i to preteno odeće i tehničke robe. U 47 kontrola utvrdili su povrede propisa i podneli zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Primili su i tri predstavke za "Crni petak", i to u odeljenjima tržišne inspekcije u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.
 
Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da su im se potrošači žalili na cene proizvoda u radnjama koje prodaju tehničku robu.
 
"Treba sagledati sve okolnosti, ako je duži vremenski period važila jedna cena, pa onda naglo povećana, da bi mesec dana kasnije tokom akcijskog popusta bila snižena, takva praksa je zabranjena", objašnjava Alfirović.
 
Zakonom o trgovini propisana je prekršajna odgovornost u slučaju da se trgovac ne pridržava uslova za oglašavanje sniženja cena. Za utvrđenu nezakonitost sledi pokretanje prekršajnog postupka, a kazna može biti od 50 do 150 hiljada dinara. 
  • Wien

    05.12.2020 20:18
    Zato ja
    Sve donosim iz austrije od tehnike a i sitnijeg namestaja, nijedan telefon ni televizor nije kupljen u srbiju.Ceo stan sam takoreci opremio iz austrije, i nista se nije pokvarilo za ovih par godina.
  • Sasa

    05.12.2020 10:37
    Cista istina! U toku godine sam kupio mali kuhinjski uredjaj po ceni koja je redovna bila niza od nabodnog popusta za crni petak. Cak je cena bila i visa!
  • Visestruko ostecen

    04.12.2020 19:17
    Stanje lagera
    Ja sam hteo da opremim stan sa nemalim investicijama u belu tehniku i rasvetu. U to podizanje cena nisam upucen pojedinacno jer su svakako marze trgovaca ogromne i cene se za svaki proizvod razlikuju i po 25% izmedju prodavnica. Zbog pandemije sam kupovao online.
    Pet dana posle crnog petka su poceli pozivi sa otkazivanjima porudzbina zbog navodne nedostupnosti tog artikla, a i dalje stoji u prodaji, ali po visoj ceni u njihovim online prodavnicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.