Srbija se zadužila milijardu evra; Siniša Mali kaže: Novi uspeh naše zemlje na tržištu

Srbija je po prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, i dodalo da će novac biti iskorišćen za vraćanje "nekih starih i skupih dugova".
Srbija se zadužila milijardu evra; Siniša Mali kaže: Novi uspeh naše zemlje na tržištu
Foto: Pixabay
Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 milijarde evra, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina.
 
"Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala", ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su današnje kamatne stope, "koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa", umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5 odsto.
 
"Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine", rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 miliona dolara duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25 odsto.
 
Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9 odsto, što je "niže nego na početku epidemije", i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.
 
"Prinos ostvaren današnjom emisijom je u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga", zaključio je Mali.
  • Академ

    26.02.2021 10:28
    ПАТРИОТА БЕЗ ПРЕМЦА?
    Како ствари стоје, само Вучић је већи од Вучића? Oн је задужио Србију, земљу сиромаха и беде, за још једну милијардуи евра и како кажу да је од свих досадашњих председника највише задужио земљу. Он се не секира, има још пензионера, када зашкрипи, укинуће или отеће dobar deo пензије и то јe сва његова мудрост. Али, зато иза себе оставља аутопутева и путева, железнице са предратним возовима и фабрике за мотање туђих каблова. Споменик до споменика, а њему на и за част. Његов министар “доктор” Мали купиће још неки стан, сада не у Бугарској, већ на западу, почевши од Лондона и надаље.
  • Zoran

    25.02.2021 20:15
    Luudoooo
    Ovo je ludo da ludje ne moze. Zaduzili se i postugli uspeh!? Bice da sam ja glup pa ne razumem.
  • E

    25.02.2021 16:12
    E
    E zato cete ubrzo nestati sa vlasti! Niko vam vise neveruje,pucate svakim danom sve vise! I ovi vasi su poceli polako dase ogradju od vas na vreme jer su svesni da lazima i lopovluku tonete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.