Međunarodni drumski transport smanjen skoro za trećinu

Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.
Međunarodni drumski transport smanjen skoro za trećinu
Foto: 021.rs (ilustracija)
"U početku, prva dva-tri meseca kada je počela pandemija kovida 19, intenzitet posla je bio smanjen i do 50 odsto, dok su neki u tom periodu potpuno zaustavili transport. Sada ima posla, ali ne u punom kapacitetu", kaže Mandić.
 
Dodaje da bolje organizovane firme, ipak, mogu da prevaziđu te problem i obezbede posao.
 
Mandić kao veliki problem u međunarodnom drumskom transportu vidi to što nije usklađen izvoz i uvoz, pa se dešava da vozila odu sa robom iz Srbije, a da se vraćaju prazna, jer nema uvoza zbog situacije sa koronom.
 
"Svaki dan kada kamioni ne saobraćaju prave troškove, tu su plate i dnevnice vozača, ali i drugi troškovi koji idu uz to", navodi.
 
Ukazuje da kolege koje prevoze robu kontejnerima imaju veći problem, jer nema dovoljno kontejnera na tržištu, pa je smanjen i broj prevoza.
 
"Neka pretpostavka je, da su na teritoriji Amerike i Nemačke zadržani kontejneri i nema ih u prometu. Ako bi i naručili robu iz Kine, nema čime da stigne do naših luka", zaključio je.
  • Jo

    06.03.2021 22:32
    A moj gazda kupuje još kamiona

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.