Novi predlog Vlade frilenserima "gori od prethodnog" - evo kako izgleda poreska računica

Po novom predlogu države, kako su izračunali u Udruženju radnika na internetu, dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa u proteklih pet godina ne bi imali samo frilenseri koji su mesečno zarađivali do 200 evra.
Novi predlog Vlade frilenserima "gori od prethodnog" - evo kako izgleda poreska računica
Foto: Pixabay
Kako pokazuje njihova računica, oni koji su prihodovali 300 evra mesečno plaćali bi godišnji porez od 544 evra, a sa 500 evra prihoda nameti bi porasli na godišnjih 4.613 evra. Ovi iznosi, kako navode, biće još veći kada se na njih dodaju tekući porezi i doprinosi, prenosi N1.
 
Za 14 časova zakazan je sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu. Novi predlog, koji je frilenserima juče uputila država, nije naišao na dobru ocenu udruženja. Naprotiv, ocenjen je kao gori od prethodnog.
 
Predlog države, smatraju u udruženju, neće omogućiti da 80 odsto frilensera ne plaća poreze i doprinose za proteklih pet godina, već samo oni koji prihoduju do 200 evra.
 
Udruženje radnika na internetu predstavilo je detaljnu računicu urađenu prema novom predlogu Vlade Srbije. U prvoj tabeli reč je o iznosima koji se godišnje plaćaju za stari dug, a u drugoj tabeli su izračunati tekući porezi i doprinosi, zatim rata za stari dug, i iznos koji frilenseru mesečno preostane za život.
 
 
 
Za stari dug računica frilensera izgleda ovako: Od ostvarenog prihoda oduzme se neoporezivi minimum od 18.300 dinara (godišnje je reč o 219.600 dinara) i 43 odsto takozvanih normiranih troškova (to je poresko oslobođenje koje bi bilo priznato frilenserima i po starom predlogu). Ostatak predstavlja poresku osnovicu na koju se plaća 20 odsto poreza, 25,5 odsto doprinosa za PIO, i 10,3 odsto doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.
 
Iz tabele se vidi da je poreska osnovica kod mesečnog prihoda od 200 evra - nula dinara, pa stoga ne bi ni bilo starog duga. Kako prihodi rastu, tako raste i poreska osnovica, pa samim tim i nameti frilensera za prethodni period.
 
Kada je reč o tekućim prihodima, prema navodima predsednika Udruženja radnika na internetu Mirana Pogačara i pravnice udruženja Katarine Pavlović, novi predlog predviđa izmenu.
 
"U predlogu stoji da od oktobra, pretpostavljamo ove godine, više neće biti normiranih troškova, već samo neporezivog minimuma od 18.300 dinara", ukazali su.
 
Računica bi, prema udruženju, od oktobra 2021. godine izgledala ovako: Od mesečnog prihoda oduzima se neoporezivi minimum od 18.300 dinara. Na ostatak ide porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO i zdravstvo po pomenutim stopama. 
 
Koliko se plaća za 200, 300, 500 evra
 
Tako je ukupno poresko opterećenje za frilensera koji zarađuje 200 evra (23.500 dinara) - 2.902 dinara mesečno, što predstavlja 12,3 odsto njegovog prihoda. Tu nema rate za stari dug.
 
Frilenser koji zarađuje 300 evra, na ime starog duga imaće ratu od 533 dinara, a novog 9.458. Stopa opterećenja prihoda mu je 28,3 odsto, a za život će mu preostati mesečno 25.259 dinara.
 
  
 
Onaj koji zarađuje 500 evra mesečno imaće poresko operećenje 22.571 dinara za tekuće obaveze, još 4.517 dinara rata za stari dug, što je iznos od 27.088 dinara mesečno.
 
"To znači da će frilenser koji mesečno zarađuje 500 evra državi plaćati 46,1 odsto svojih prihoda. Za život će mu mesečno ostajati 31.662 dinara", ukazala je Pavlović.
 
Frilenser koji zarađuje 1.000 evra državi će mesečno plaćati tekuće obaveze od 55.354 dinara, ratu za stari dug 14.477 (ukupno 69.830), dok mu za život ostaje mesečno 47.670. Stopa nameta za ovog frilensera je, prema računici udruženja iznosi 59,4 odsto.
 
Predstavnici Udruženja radnika na internetu najavili su da će otići na današnji sastanak u Vladu Srbije.
 
"Bukvalno su nam dali isti predlog kao u februaru, s tim što je u budućnosti još gori za frilensere, jer neće biti normiranih troškova, pa je situacija 10 puta gora", naveo je Pogačar.
  • Zakon

    30.03.2021 21:16
    Na ovim stranama smo u prošlosti imali prilike da čujemo ove bahate utajivače poreza kako daju savete ne samo kako zakidati na zakonskim obavezama već i kako prikrivati prihode u inostranstvu. A takvi prihodi se ne vide i samim time ne oporezuju, u Srbiji prijave minimalnu zaradu ili još bahatije da su nezaposleni pa besplatno koriste zdravstvene usluge na teret poreskih obveznika dok svoju zaradu troše samo na svoje sebične zadnjice. Ovo je samo deo galopirajuće sive ekonomije koja nas izjeda, zbog koje pošteni biznisi propadaju jer prevaranti mogu nuditi jeftiniju robu i usluge kad ne plaćaju nikakve dažbine.
    Iako se slažem da ovu vrstu zaposlenja treba dodatno zakonski urediti kako bi se dažbine bolje preraspodelile za one sa manjim primanjima, izuzetno iritira konstantno poturanje ideje o "retroaktivnosti" od ove grupe ljudi. Nema nikakve "retroaktivnosti", po važećem zakonu u momentu prihodovanja ste bili poreski obveznici i tu obavezu niste ispunili, te stoga ste prekršili zakon. Ne postajete nevidljivi niti zakon odjednom za vas ne važi ako biste sutra izmislili novo zanimanje koje nije prepoznato šifrom, svaki prihod je predmet poreza i zakonom je određeno koliko odnosno da li ste oslobođeni.
    Prestanite se ponašati kao razmažena derišta i prihvatite odgovornost za svoje postupke, možda vas nisu naučili kada ste napunili 18 godina da ste od tog trenutka za svoje postupke pravno odgovorni i da nema više dečjih "nisam znao da ne smem" izgovora.
  • Sever Srbije

    30.03.2021 20:38
    Sta je ovih na hot dogu sa Mauricijusa?
  • Banacan

    30.03.2021 18:39
    Nemanja
    Gari,kada budes nekada nesto radio i placao porez razumeces. Ne racuna se lgbt nvo,botovanje,hejtovanje i sve ono bolesno sto radis

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.