Mesna industrija u problemu zbog pada potrošnje

Prema poslednjem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, tržište mesa u 2020. godini pretrpelo je pad cena, a najveći uticaj na to su imala ograničenja najvećih država uvoznica mesa usled ekonomske recesije, otežanog transporta, pada potrošnje, ali i rasta domaćih zaliha.
Mesna industrija u problemu zbog pada potrošnje
Foto: Pixabay
Ta organizacija objavila je da je u ovom sektoru prošle godine zabeležen prosečan pad cena od 4,5 odsto u odnosu na 2019. i da pojeftinjenje nije zaobišlo nijednu vrstu mesa. Najveći pad zabeležen je kod cena živinskog mesa (9,8 odsto), svinjetina je pojeftinila za 3,6 odsto, a govedina za 1,4 odsto. Kao dodatni razlozi pojeftinjenja navode se i privremena zatvaranja pogona, smanjenje doznaka iz inostranstva, pad prihoda od turizma i izvoza, što je umanjilo kupovnu moć, ali i potrošnju mesa.
 
Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) kaže za Politiku da je ova privredna grana suočena sa velikim problemima, jer je proizvodnja ostala na kapacitetima iz prethodnog perioda dok je potrošnja znatno smanjena.
 
"Potrošnja na domaćem tržištu pala je za oko 20 odsto. Turistički sektor je u minusu, a građani takođe manje kupuju meso i mesne prerađevine. U prvom delu prošle godine bilo je dosta prepreka, od izvoza do transporta. Komora se dosta angažovala što se tiče procedura da bi kamioni išli neometano. To je postignuto, ali ne može tek tako lako da se pokrene", ističe sagovornik Politike.
 
Prema njegovim rečima, druga otežavajuća okolnost je povećan uvoz prerađevina i svinjskog mesa u 2020. godini.
 
"Sve to se odrazilo na ovaj sektor, mesnoprerađivačka industrija je u velikim problemima", ističe Budimović.
 
Opširnije u današnjem izdanju Politike. 
  • zunzara

    01.04.2021 20:38
    Dok je nama "našeg" Lidla,
    ko će da kupuje dobro i sveže meso. Ovako, svi se lepe na, zaista lepljivo, ali jeftino meso pred istekom roka za upotrebu. Usput, da li je iko kod nas čuo za pravilo ponude i potražnje??? Očigledno nije pa onda neka propadnu, samo nek zakopaju mrcine koje nam prodaju ili nek ih sami pojedu.
  • Mile

    01.04.2021 07:06
    Inspekcija spava
    Meso u ponudi ne znas nasta lici, preradjevine su katatrofa, trgovci na mala vrata unose u mesaru svoje meso i poturaju.Gde je Inspekcija, u ovoj oblasti kao da ne postoji, kako sanitarna tako i finansijska, cene sitne izmesane, sve ide uvek po skupljoj varijanti.
  • Kratau

    01.04.2021 06:53
    A Palma u neveri, za koga je susio onoliko meso...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.