Tržište dostave hrane u Srbiji vredi 10,8 miliona evra

Srpsko tržište dostave hrane naručene putem mobilnih aplikacija vredi oko 10,8 miliona evra mesečno, rečeno je na današnjem onlajn panelu posvećenom usponu mobilnih aplikacija za dostavu hrane u našoj zemlji.
Tržište dostave hrane u Srbiji vredi 10,8 miliona evra
Foto: Pixabay
Do ove računice je Centar za istraživanje javnih politika došao na osnovu podataka da u Srbiji ima oko 356.000 korisnika aplikacija za dostavu hrane, da oni u proseku hranu naručuju 2,7 puta mesečno i da dostave prosečno vrede oko 1.300 dinara.
 
Iznoseći ostale podatke dobijene istraživanjem Centra u ovoj o oblasti, Ljubivoje Radonjić je naveo da se najviše naručuje brza hrana, za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena kao što su pice, burgeri, testenine.
 
"Naši ispitanici kažu da poručivanjem ovakve vrste hrane žele da počaste sebe nakon napornog radnog dana ili da obraduju ukućane ili goste", rekao je Radonjić.
 
Naveo je da hranu više poručuju žene nego muškarci. Kada je reč o uticaju pandemije na ovo tržište, istakao je da je on veliki, pošto je 20 odsto ispitanika reklo da je u martu i aprilu prošle godine, dakle za vreme vanrednog stanja, prvi put počelo da koristi aplikacije za dostavu.
 
"Tu je veliki udeo i ostalih korisnika, preciznije 38 odsto tzv. starih korisnika, koji su aplikacije koristili i pre pandemije i koji su rekli da su tokom lokdauna češće koristili aplikacije za dostavu", istakao je Radonjić.
 
Spisak roba koje se mogu poručiti putem aplikacija je ograničen, a sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije (PKS) Marjan Stojanović je vezano za to, naveo da je u PKS razgovarano kako lekovi koji se ne izdaju na recept mogu da se naruče.
 
"Ne mogu da se naruče ni medicinska sredstva, kao što je recimo toplomer", ukazao je on.
 
Ukazano je i na nedefinisan radno pravni položaj dostavljača hrane odnosno kurira. Vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, Bojan Urdarević je istakao da naše radno zakonodavstvo ovu tematiku ne definiše i ne poznaje.
  • khm

    01.04.2021 14:36
    Kad varaju ljude. Dostava kao 150 dinara a cene hrane veće nego kad kupuješ bez posrednika.
  • NS

    01.04.2021 13:17
    Komentar
    Lepo zaradjuju samo kada porucis on line ne dobijes pola od onoga sto si porucio ili dobijes meso kojem je istekao rok trajanja ali na sajtu i dalje stoji artikal kojeg nemaju u prodavnici. Molis boga da dobijes ono sto si porucio. Tako posluje Mercator-Idea.
  • w/e

    31.03.2021 23:37
    delta
    Primera radi, Delta group vredi oko 5 milijardi eura..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija