Porast cena nafte

Cene sirove nafte porasle su danas za preko 3,0 procenta, oporavljajući se od blagog pada zabeleženog nakog odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, odnosno grupe OPEK+, o postepenom povećanju proizvodnje do jula za nešto više od dva miliona barela dnevno.
Porast cena nafte
Foto: Pixabay
Severnomorska nafta Brent ojačala je za 3,38 odsto, na 64,86 dolara po barelu, dok je američka WTI porasla za 3,87 procenata, na 61,45 dolara za barel, na azijskom trgovanju do 8:40 časova po srednjeevropskom vremenu.
 
Grupa OPEK+ postigla je u četvrtak dogovor o ublažavanju ograničenja, odnosno o povećanju proizvodnje za 350.000 barela dnevno u maju, za još 350.000 barela u junu i za oko 400.000 barela u julu.
 
To znači da bi ograničenje proizvodnje "crnog zlata", koje OPEK+ trenutno sprovodi, od maja bilo svedeno na količinu neznatno iznad 6,5 miliona barela na dan u odnosu na nešto manje od sedam miliona barela u aprilu.
 
Saudijska Arabija će takođe postepeno ublažavati svoje dobrovoljno smanjenje i do kraja jula potpuno eliminisati tu meru kojom je, pored kvote o ograničenju utvrđene sporazumom OPEK+, svoju proizvodnju dodatno srezala za 1,0 miliona barela dnevno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija