Privrednici traže smanjenje nameta na zarade

Privrednici su poručili Vladi Srbije da su uzaludni programi za suzbijanje sive ekonomije ukoliko ne budu smanjeni nameti na zarade, odnosno utvrđeni razumni porezi i doprinosi.
Privrednici traže smanjenje nameta na zarade
Foto: Pixabay
Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" je podržalo izradu novog nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koja za cilj ima jaču kontrolu i kažnjavanje nelegalnog poslovanja.
 
"Rad na crno se neće smanjiti sve dok se porezi i doprinosi, koji sada iznose više od 60 odsto drastično ne smanje i postanu pravedni, progresivni i naplativi i postanu odgovornost pojedinca, a ne samo poslodavca", navodi se u saopštenju udruženja.
 
Ocenjeno je da, bez obzira na oblike rada, porezi i doprinosi moraju biti razumni, u skladu sa ekonomskom moći poreskog obveznika, uzimajući u obzir godišnji prosek zarade, a ne zaradu od pojedinačnih poslova.
 
Privrednici i preduzetnici smatraju da rad Poreske uprave mora da bude profesionalizovan, njen servis lako dostupan a poreske procedure jednostavne i nedvosmislene.
 
"Opterećenja koja trpi sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika treba da budu umanjena, a obuhvat naplate poreza proširen na neregistrovane subjekte koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju i doprinose uništavanju legalnih privrednih subjekata", navedeno je u saopštenju.
 
Zatraženo je i sprečavanje nelegalnog protoka robe na carini, krađe struje, goriva i cigareta, jer se ta roba plasira na crno bez naplate akcize i PDV-a.
 
"Potrebno je i da se zaustave malverzacije prilikom javnih nabavki, divlja gradnja i iznošenje novca iz zemlje bez naplate poreza na dobit, što sve zajedno čini godišnju štetu budžetu od 12 milijardi evra", procenili su u Udruženju "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije".
 
Predloženo je i da se preduzetnicima i frimama sa domaćim kapitalom obezbede državne subvencije ili poreski krediti u jednakim iznosima koji se dodeljuju stranim investitorima.
 
"Ako su obaveze prema državi ogromne, kao sada, velika većina ljudi ih neće prihvatiti što trenutno dovodi do građanske neposlušnosti i velikog broja neregistrovanih subjekata i neregistrovanih zaposlenih koji funkcionišu na crnom tržištu, zbog čega prevelika opterećenja trpe legalno registrovani subjekti i uredno registrovani zaposleni kojima su zarade preopterećene nametima", navodi se u saopštenju udruženja.
  • Миа

    25.05.2021 07:29
    у овако неуређеном систему увек испаштају они који су уредно регистровани и који плаћају порезе, који су превисоки због тога што велика већина не плаћа ништа и нико их не контролише. На тај начин се само прави простор за корупцију и крађу буџета, што појединцима одговара и чему свакодневно сведочимо. Још нисмо чули да је неко од државних службеника осуђен за ненаменско трошење новца из буџета или да је изгубио посао јер није странкама пружио адекватну услугу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija