Kako je Crna Trava postala srpski poreski raj?

Crna Trava od skora ima titulu lidera preduzetništva, iako je reč o mestu sa svega 1.100 stanovnika koji se pretežno bave poljoprivredom za svoje potrebe.
Kako je Crna Trava postala srpski poreski raj?
Foto: Pixabay
Mala opština na jugoistoku zemlje, najmanja u Srbiji, nedavno je postala predmet ozbiljne analize kada je privreda u pitanju. Rezultat istraživanja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na kraju je bio da je Crna Trava opština kojoj pripada titula za lidera preduzetništva u 2020.
 
U Crnoj Travi, naime, registrovane su 473 firme. Među njima je 17 preduzeća, odnosno privrednih društava, dok su ostalo preduzetnici. Ima najviše građevinskih firmi, ali su tu registrovane i poljoprivredne zadruge za uzgoj stoke, proizvodnju voća i povrća, uzgoj žitarica i šuma, konzerviranje voća i povrća, navode za "Blic" iz Agencije za privredne registre (APR).
 
Prema podacima APR u 2016. su osnovane 44 preduzetničke radnje, u 2019. čak 150.
 
Imajući u vidu broj stanovnika, to bi značilo da na dva čoveka dolazi po jedno preduzeće. Ali, u Crnoj Travi je najmanje registrovanih firmi iz Crne Trave. 
 
Svi oni, razmišljajući o registrovanju biznisa u ovoj varošici, imali su isti cilj - kako da prođu što jeftinije i kako da im ostane što više zarade ili u prevodu, kako da državi plate što manje poreza, a da na kraju opet bude sve legalno.
 
Računica je sledeća - u Crnoj Travi manje su lokalne takse, nadoknade, ali i mesečni paušal koji je najveća stavka mnogih preduzetnika i paušalaca. Opština ne daje subvencije i direktne novčane olakšice, ali je manji porez zbog manje prosečne zarade u opštini razlog zašto su se do prošle godine u ovoj varošici masovno registrovale IT firme ili slične delatnosti, čiji su vlasnici zapravo radili iz kancelarija u velikim gradovima po Srbiji.
 
Poreski kalkulator daje vrlo jasnu računicu. Paušalac sa Zvezdare u Beogradu mesečno državi daje za porez u proseku oko 25.000 dinara, a njegov kolega u Crnoj Travi i upola manje. Na godišnjem nivou to bi bila ušteda od čisto 1.000 evra samo na paušalu, piše "Blic".
 
Podsetimo, paušalcima se visina poreza utvrđuje na osnovu delatnosti, ali i prosečne zarade u opštini na kojoj su registrovali firmu. Prošle godine, treba reći, došlo je do promena za pojedine delatnosti, pa se sada za programere ne uzima prosek zarade iz lokalne samouprave, već samo republički, bez obzira gde su registrovani. Staro pravilo ipak važi za mnoge druge delatnosti.
 
Sve ovo znači i Crnoj Travi. Od paušalaca "pridošlica" godišnje naplate i po osam miliona dinara poreza i doprinosa. Ove godine plan je mnogo obimniji, a više para po ovom osnovu znači i više para za razvoj ove nerazvijene opštine na jugu zemlje.
  • Miloš Obućar

    07.06.2021 09:47
    Sve po zakonu
    Na šta bi ličile te opštine da ih makar malo ne potpomognu na ovaj način. To su delatnosti koje nisu vezane za lokaciju, i treba da pomognu siromašnim opštinama.
    Apsurd oporezivanja se najbolje vidi na mom slučaju.
    Imam radnju za popravku obuće na NBG, dobijam veći porez kad menadžeri iz banaka i osig. Zavoda dobiju bonuse na visoke plate!
    Da li oni ikad oporavljaju obuću?
  • Aca

    06.06.2021 15:17
    Isto
    Tako je i u Krupnju. Zaposlenima u IT sektoru ili drugim uslužnim delatnostima koji koriste internet, koji su prijavljeni na fiktivnim adresama u Krupnju, stanodavci, naplaćuju 10€ mesečno, tako da je i po 30 radnika prijavljeno na jednu adresu. Svi znaju i svi se prave ludi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.