Sindikati: Ziđin diskriminiše i mobinguje starije radnike

Rasprava o nacrtu novog Kolektivnog ugovora, koji će se naći pred radnicima Ziđin kopera, nastavljena je ponovnim oglašavanjem četiri reprezentativna sindikata te kompanije.
Sindikati: Ziđin diskriminiše i mobinguje starije radnike
Foto: Pixabay (ilustracija)
Oni su optužili menadžment da krši prava zaposlenih i diskriminiše radnike radi sticanja profita.
 
U obraćanju Samostalnog sindikata, Sindikata Nezavisnost, Sindikata rudara Srbije i Sindikata metalurga, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor upozoren je da je prilikom potpisivanja Ugovora o strateškom partnerstvu 2018. godine prihvatio tadašnji Kolektivni ugovor i da novi dokument "ne može da sadrži manja prava zaposlenih od postojećih".
 
"Netačno je da sindikat sputava poslodavca da nagrađuje zaposlene, ali je istina da poslodavac svojim predlogom Kolektivnog ugovora želi da zaposlenima umanji zaradu za 20.000 do 30.000 dinara, a onda da sa tako smanjenom zaradom nagradi pojedince po nekim svojim kriterijumima i na taj način uštedi desetine miliona evra na teret radnika", naveli su sindikati u dopisu koji je dostavljen portalu istmedia.rs.
 
Deo saopštenja poslovodstva kompanije Ziđin, u kome se navodi da je cilj novog Kolektivnog ugovora "odvajanje rada od nerada", sindikati tumače kao "diskriminaciju i mobing nad starijim radnicima".
 
"Stariji radnici nisu prestajali sa proizvodnjom ni u vreme sankcija, ratova, NATO bombardovanja RTB-a, niti kada je razorena trafo stanica sa kancerogenim piralenom rasutim po topioničkim pogonima. Sada se nekima nude aneksi ugovora suprotno kolektivnom ugovoru, a radnici se primoravaju da rade kao baštovani i teraju u prevremenu penziju", podsećaju sindikati.
 
Upozoravaju da su ti zaposleni radili u staroj topionici u kojoj se topio koncentrat prepun kancerogenih materija i da su zbog toga izgubili zdravlje, a danas, sa više od tridest godina radnog staža, postaju teret poslodavcu i nazivaju se neradnicima i nepotrebnima.
 
Sindikati navode da im je obaveza da zaštite prava radnika i da će u tom procesu, ukoliko budu primorani, prava štititi svim vidovima sindikalne borbe.
  • Dr Miggyy

    15.06.2021 14:59
    НАШ, А НИЈЕ!
    За ове садашње преваранте у земљи Србији, Тито је био мало дете. У његово време изграђена је сва инфраструктура, земља је постала средње развијена, школовао и запошљавао народ, а шта су урадили данашњи? Ништа, само су довели народ да гладује, пукла индустрија, тако да сада ΛV не може да нас извуче из те беде. Успеће и ми с њим. Напредно напред! Уместо да Тито даје паре Америма, као што је дао ΛV три милиона евра Клинтоновој, он им је продао 1960. године неисправни свемирски програм за 3 милијарде долара, што вреди данас 50 милијарде долара. Тито је национализовао комбината бакра РТБ Бор, а ови га поклонише. Непоштено, а корисно.
  • Goran

    15.06.2021 10:18
    Orvelova "životinjska farma" u režiji komunista sa istoka.
  • Gordana

    15.06.2021 06:50
    Robovlasnistvo
    To je ta prosperitetna Srbija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.