Pap: Smanjenje poreza na zarade bilo bi efikasnije nego poreske olakšice za mlade

Smanjenje poreskih dažbina na zarade zaposlenih do 40 godina starosti koji prvi put ulaze na tržište rada kao i onih koji rade na projektima istraživanja i razvoja u Srbiji imaće pozitivan efekat.
Pap: Smanjenje poreza na zarade bilo bi efikasnije nego poreske olakšice za mlade
Foto: 021.rs
Ipak, efekat je manji od onog koji bi donelo smanjenje ukupnog poreskog opterećenja na zarade, rekao je danas poreski savetnik Đerđ Pap.
 
On je za Betu rekao da je za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak u prošloj godini podneto više od 27.800 prijava, a da je teško oceniti koliko će građana, koji će podneti poreske prijave za prihode ostvarene u 2021. godini, biti u kategoriji mlađih od 40 godina na koje će se odnositi olakšica.
 
Izvesno je, kako je rekao, da državni organi raspolažu podatkom za prijave podnete u ovoj godini za prihod ostvaren u 2020. godini.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče tri vrste poreskih olakšica, a jedna je ukidanje poreza na godišnji dohodak za mlade do 40 godina starosti.
 
Poresko rasterećenje od 70 odsto na zarade, kako je Vučić najavio, predviđeno je za one koji se prvi put zapošljavaju i isto toliko oslobađanje za radnike koji rade na istraživačkim projektima.
 
"Za pojedince koji godišnje zarađuju više od 2,98 miliona dinara ukidanje poreza na taj godišnji prihod od deset ili 15 odsto u zavisnosti od toga kolika je suma iznad neoporezovane je značajna povlastica, ali je to, pretpostavljam, relativno mali broj ljudi“, rekao je Pap.
 
To bi, prema njegovim rečima, značilo da radnik koji je, na primer imao za pet miliona dinara veću godišnju zaradu iznad neoporezivog dela, koji iznosi 2,98 miliona dinara, ne plati porez od deset odsto na taj iznos, odnosno oko 500.000 dinara.
 
Najviše IT stručnjaka
 
Pap je rekao da se to odnosi na one koji legalno primaju platu "na belo", a takvih je verovatno najviše među IT stručnjacima koji su posle zakonskih izmena prešli iz statusa preduzetnika u status zaposlenog radnika.
 
On je rekao da je za novouposlene radnike i do sada važilo nekoliko vrsta olakšica, a da će smanjenje od 70 odsto poreza i doprinosa na plate u odnosu na neke i sada važećih olakšica biti povoljnije, a od nekih i neće.
 
Kod nekih i sada važećih olakšica, prema njegovim rečima, poslodavac ne sme smanjivati broj zaposlenih radnika ako želi da koristi ovu vrstu povlastice.
 
Poslodavac, po njegovom rečima, neće širiti poslovanje samo zbog te olakšice ako mu ne treba radnik, a na smanjenje ukupnog rasterećenja na zarade obično reaguje tako što će taj novac uložiti u proširenje poslovanja ili ušteđeni iznos potrošiti na povećanje plata radnika.
  • Dragan

    18.06.2021 09:05
    Ah
    Tako je što dati zaposlenom kad možeš dati poslodavcu da kupi sebi jahtu.
  • Mille

    18.06.2021 07:27
    Postovani gospodine dali bi mi neko mogao objasniti kome sam ja ceo zivot placao porez na dohodak,posto prelaskom kod novog poslodavca gubim 16 godina minulog rada????Ukupno poresko opterećenje na zarade je prava stvar ali za sve zaposlene posto je ovo sada ne vidjeno na svetu sta se radi,plata skoci 2 posto a namernice i ostalo 4 posto i tako....
  • Smanjenje hitno

    18.06.2021 07:12
    Treba isplacivati kao i u celom svetu ukupmu zaradu
    A zaposleni nek placa sam porez i doprinose
    Pa kad budu videli lelemudi koliko ih drzava klepa svi ce se pobuniti i traziti smanjenje
    ovako 1 radnij kosta pola jos jednog dodatnog radnika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.