Malta stavljena na "sivu listu" zbog pranja novca

Nadzorno telo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma - FATF saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, odnosno takozvanu sivu listu.
Malta stavljena na "sivu listu" zbog pranja novca
Foto: Pixabay
Financial Action Task Force (FATF), sa sedištem u Parizu, dodaje da je članica Evropske unije stavljena na sivu listu, zajedno sa Haitijem, Filipinima i Južnim Sudanom, javlja AP, koji ocenjuje da je neobično za zemlju EU da bude stavljena na ovakvu listu, na kojoj su još i Pakistan, Zimbambve i Sirija.
 
Malteška vlada kaže da je bila i da će ostati potpuno posvećena saradnji sa FATF i ostalim međunarodnim partnerima kako bi se preporuke i problemi rešili u što kraćem vremenskom periodu.
 
- Veliki broj reformi je doveo do opipljivog napretka u sposobnosti države da spreči, otkrije i bori se protiv pranja novca i sponzorisanja terorizma - navodi se u saopštenju vlade u La Valeti.
 
Ovaj potez je zabrinuo javnost na Malti o mogućoj šteti po nacionalnu ekonomiju.
 
Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da "Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora, s obzirom na to da je već pokrenula program reformi". Predsednik FATF Markus Plejer naveo je da je Malta "napravila dobar napredak" u pojedinim oblastima, ali da "i dalje ostaju važna pitanja".
 
- Malteška obaveštajna finansijska jedinica mora da podrži snage reda i da se bori protiv utaje poreza i slučajeva povezanih sa pranjem novca - kazao je Plejer.
 
FATF je osnovan 1989. godine na incijativu G7, za borbu protiv pranja novca, a 2001. mu je proširen nadzor i na finansiranje terorizma.
  • dirty sanchez

    26.06.2021 12:38
    a Švica recimo kao ne pere pare?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija