Pentagon otkazao ugovor "Džedaj" oko kog su zaratili Amazon i Majkrosoft

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenulo proceduru za otkazivanje 10 milijardi dolara vrednog ugovora sa Majkrosoftom.
Pentagon otkazao ugovor "Džedaj" oko kog su zaratili Amazon i Majkrosoft
Foto: Pixabay
Reč je o ugovoru za nabavku kompjuterske infrastrukture poznate po skraćenici "Džedaj" (JEDI), koji se otkazuje zato što, kako je navedeno, "više ne ispunjava potrebe zbog promenljivog tehnološkog okruženja".
 
Taj ugovor je dodeljen Majkrosoftu 2019. godine, ali je njihov rival u tom poslu Amazon tvrdio da je na odluku Pentagona uticao bivši američki predsednik Donald Tramp zbog netrpeljivosti prema vlasniku Amazona Džefu Bezosu.
 
Pentagon je najavio da će raspisati novu nabavku usluga za modernizaciju svog računarskog sistema, odnosno za prelazak na rad u "klaudu", za šta je "Džedaj" i bio razvijen.
 
Pentagon je u saopštenju istakao da će i Majkrosoft i Amazon moći da dostave ponudu na novom tenderu.
 
Majkrosoft je u sopstvenom saopštenju ovim povodom naveo da je jasno da Ministarstvo odbrane veruje u njihovu tehnologiju i da su ubeđeni u uspeh prilikom budućeg izbora partnera na tom poslu.
  • Marija

    07.07.2021 22:28
    Sta mislite
    Koliko oni sad dodju Microsoftu sto odustaju od ugovorenog...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija