Nova elektronska usluga "Moji podaci za banku" za lakši dolazak do kredita

Nova elektronska usluga "Moji podaci za banku" danas je predstavljena u Narodnoj banci Srbije.
Nova elektronska usluga "Moji podaci za banku" za lakši dolazak do kredita
Foto: Pixabay
Usluga omogućava građanima da podatke koji su im neophodni za pripremu i slanje ponuda za zaključenje ugovora o kreditu, a do sada su ih skupljali na raznim šalterima, od organa koji ih službeno čuvaju, sada dobiju elektronski i u toj formi i proslede banci koju su izabrali.
 
Ove zahteve će moći da podnose građani korisnici Portala eUprava, čiji se identitet, kako je rečeno, potvrđuje elektronskom identifikacijom srednjeg ili visokog nivoa pouzdanosti.
 
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je naveo da je za aktiviranje ove usluge neophodno proći pet koraka.
 
Nakon podnošenja zahteva, korisnik se obaveštava o uspešno podnetom zahtevu, a u eSanduče mu pristiže zahtev za dostavljanje i omogućavanje prosleđivanja podataka i pristanak za obradu podataka o ličnosti, čime se okončava pružanje ove elektronske usluge.
 
Za sada su se u pružanje u pružanje usluge "Moji podaci za banku" uključile tri banke, Eurobanka, Mobi banka i Sberbanka a očekuje se da se uključe i druge.
  • Mrija

    13.07.2021 19:14
    Spekulanti
    O meni zelite sve da imate na tacni, vase poslovanje krijete kao zmija noge. Transparentnost drzavnih poslova je na nultom nivou. Niko ne daje garanciju da se podatcima nece manipulisati i trgovati. Ovim i ovakvim bankama sa postojecim sluzbenicima, nije sigurno novac poveriti a ne podatke.
  • Milana

    13.07.2021 18:40
    Naopako
    Građanima trebaju podaci koje banke imaju o njima a da nisu svesni čime sve raspolažu.
  • /

    13.07.2021 16:39
    "čiji se identitet, kako je rečeno, potvrđuje elektronskom identifikacijom srednjeg ili visokog nivoa pouzdanosti."

    Pa njima ne rade ni uplate preko tih portala kako treba...
    Kakav srednji ili visoki nivo pouzdanosti? Uzmes licnu kartu od coveka na 2 minuta i napravis digitalnu kopiju sa sve sertifikatom...
    uzas...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija