Donosi se novi zakon o državnim preduzećima: Kraj za v.d. direktore?

U najnovijem aranžmanu sa MMF-om Srbija se obavezala da će usvojiti novi Zakon o upravljanju državnim preduzećima, piše Blic.
Donosi se novi zakon o državnim preduzećima: Kraj za v.d. direktore?
Foto: Pixabay
Ovim zakonom bi trebalo da se uspostavi centralni nadzor nad njihovim radom, ali i definišu norme po kojima će postavljanje vršioca dužnosti direktora biti moguće samo u izuzetnim slučajevima.
 
To bi praktično značilo da bi dosadašnjoj praksi postavljanja vršioca dužnosti direktora u javnim preduzećima trebalo da bude kraj. Država je obećala i da će u narednih 30 meseci razviti bazu podataka sa registrima svih preduzeća i njihove imovine. 
 
Profesor Ljubomir Madžar kaže za Blic da se boji da sve ovo ne ostane samo mrtvo slovo na papiru.
 
"Ovo je izbor između dve varijante. Jedna je da država centralizuje upravljanje javnim preduzećima, što vodi birokratizaciji, a onda se teško dolazi do efikasnosti. Druga je da se sve decentralizuje pa da direktori bez ikakve kontrole rade šta hoće", kaže Madžar.
 
On ove mere vidi kao pokušaj da se ograniči "bahato ponašanje pojedinih direktora i rasipanje sredstava". Problem je, kaže, što se zakoni ne primenjuju pa su neformalni kanali jači od formalnih institucija. 
 
Novim aranžmanom sa MMF-om predviđena je i promena statusa Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Ta obaveza je bila predviđena i u predhodnom paketu mera, ali je MMF uvažio obrazloženje srpskih vlasti da zbog pandemije korona virusa nije bilo moguće završiti ovaj proces.
  • Relja

    27.07.2021 12:36
    Znaci novi direktor Čistoće će odmah biti generalni. Svidja mi se!
  • promatrac

    27.07.2021 08:08
    Kada ce doci zakon da pojedini robovlasnici budu u obavezi svaki mesec da isplacuju plate robovima???Ovo je zalosno da evo konkretno u Novom sadu ima stamparija gde plate kasne i po 15 meseci a gazda se uredno baskari u Americi.Ljudi dok god drzava ovakve bude branila bice nam ovako.A sto se tice tih V.D. sada kada kada dodje do fotelje nece se moci lopatom skloniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.