Nestašica čipova zaustavila Dajmlerove pogone

Nova nestašica čipova na globalnom tržištu prisilila je u utorak nemački automobilski koncern Dajmler da zaustavi proizvodnju u tri nemačka i jednom mađarskom pogonu.
Nestašica čipova zaustavila Dajmlerove pogone
Foto: Pixabay
Više hiljada radnika u pogonima u Nemačkoj prešlo je na model skraćenog radnog vremena, saopšteno je iz ove kompanije. Proizvodnja je takođe zaustavljena i u fabrici u Kečkemetu u Mađarskoj, a neće biti pokrenuta naredne nedelje, sve do sredine avgusta.
 
Prekidi proizvodnje u Nemačkoj će, ipak, biti kraći. U Raštatu na granici s Francuskom pogoni će biti zatvoreni do kraja sledeće nedelje, a u Bremenu na severozapadu Nemačke do kraja ove sedmice. U Zindelfigenu blizu Štutgarta proizvodnja će se odvijati na pojedinim proizvodnim linijama, dok će na ostalima biti prekinuta do kraja nedelje.
 
Fabrika u Bremenu zapošljava više od 12.000 radnika, a u Raštatu oko 6.500 radnika. U Kečkemetu radi 4.700 radnika, a u Zindelfigenu njih 25.000.
 
Tokom poslednjih meseci u ta četiri pogona u više navrata proizvodnja je bila prekidana zbog globalne nestašice čipova. I ostali veliki nemački proizvođači pogođeni su tom nestašicom.
  • Trtoš

    29.07.2021 22:12
    A šta radi Mbudala?
  • Elektroničar

    29.07.2021 17:38
    Dragi Bananamen, ovo uvođenje procesora u automobilsku industriju je obično pomodarstvo i da bi bilo zvučno i bolje se prodavali. Kada je počelo uvođenje elektronike u vozila sve je bilo zasnovano na sklopovima sa nekoliko klasičnih elemenata i sve je ekstra radilo. Najvažniji deo je bio senzor od koga je zavisila tačnost regulacije. I evo do čega je dovela digitalizacija u auto industriji, da bez čipova i procesora ne mogu da nastave proizvodnju.
  • Bananamen

    29.07.2021 16:59
    Dragi elektronicar, da li ce od diskretnih komponenti da sastave procesore kojih ima na desetine u kolima i hoce li da pisu i novi softver za te procesore? Mozda ENIAC da vuce u prikolici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.