I cena kupina nikad viša

Cena kupine ove godine dostigla je svoj istorijski maksimum i kreće se oko 200 dinara po kilogramu, a veliku potražnju za tim voćem uslovila je nestašica na svetskom tržištu.
I cena kupina nikad viša
Foto: Pixabay
To je veliki skok u ceni, s obzirom da se otkupna cena prethodnih godina kretala u proseku oko 50 dinara.
 
Voćar iz Ivanjice Dobrivoje Radović očekuje da će u narednim danima cena kupine rasti i da će koštati i oko 300 dinara po kilogramu.
 
"Meksiko kao najveći proizvođač je podbacio, zato je velika potražnja vlada za našim voćem. Biće ovo jedna od najboljih godina, a velika šansa jesu i nova tržišta koja su nam otvorena, poput Skandinavskih zemalja", rekao je Radović.
 
Ističe da je potražnja za kupinom čak i veća od one za malinom. Međutim, kupina deli sudbinu maline, jer su prinosi ove godine dosta manji nego prethodnih.
 
Nekada je u Srbiji pod kupinom bilo oko 6.700 hektara, a usled neisplative ekonomske računice ranijih godina mnogi su posekli svoje zasade, pa je sada pod tim voćem svega oko 1.300 hektara.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je apelovao na voćare da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.
 
"Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi jer će tako imati mnogo veći rod", rekao je Nedimović i dodao da mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan.
 
Istakao je i da će Ministarstvo kroz subvencije takođe pomoći onima koji žele da ulažu.
  • Joca

    11.08.2021 14:15
    Prevara
    Laz na sve strane laze ko stigne bez ikakve mere i srama. Kupina je bila 2011 godine preko 200 dinara na otkupu za kilo. Ta cena je ispod svake casti i svako ko kaze da se isplati laze jer realna cena po kilo je izmedju 5-7 evra na otkupu. Sve ostalo su ciste lazii.
  • Komšija

    10.08.2021 08:31
    Pijanog Zdravka
    Kad je niska cena - kukaju da se ne isplati i da ih ucenjuju hladnjačari.
    Kad je odlična cena - onda kukaju da je mali rod i što su prošle godine iskrčili većinu parcele zbog loše cene.

    Kada imaju dobru godinu, zaborave na ulaganje u protivgradne mreže, navodnjavanje i antifrost zaštitu, radije odmah spiče sve pare, kao da su ih dobili na lutriji. 90% proizvođača se uzda u boga da će dati kišu i da neće grad pomlatiti rod.

  • D

    09.08.2021 21:46
    E
    Prihodi od voćarstva ravni lutriji , nikad se ne zna kako će biti!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.