Zaštitnik preduzetnika i privrednika: Povećanje minimalca obesmišljeno bez uređenja poreza

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" ocenilo je da je u predstojećim pregovorima Socijalno-ekonomskog saveta o visini minimalca funkcija sindikata i poslodavaca "obesmišljena".
Zaštitnik preduzetnika i privrednika: Povećanje minimalca obesmišljeno bez uređenja poreza
Foto: 021.rs
Oni dodaju da su predstavnici države unapred najavili iznos minimalca bez namere da urede sistem poreza i doprinosa.
 
Ta organizacija civilnog društva smatra da su opterećenja na male zarade direktan uzrok "ogromnog crnog tržišta rada" koje ugrožava registrovane poslodavce i "doprinosi previsokim nametima na male zarade i na male biznise".
 
"Podsećamo da su preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća ujedno i zaposleni u svojim firmama koji osećaju teret ogromnih nameta kako na zarade tako i na male biznise. Umesto poruke da je isplativije raditi na crno, državni aparat treba da se pozabavi suštinskom promenom poreskog sistema na pravedan, progresivan i sveobuhvatan način kako bi se poboljšao standard zaposlenih", navodi se u saopštenju "Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije".
 
To udruženje dodaje i da povećanje minimalne zarade od nekoliko hiljada dinara "nema nikakvog efekta", jer se na računima za struju i gorivo naplaćuje "porez na porez", a cene osnovnih životnih namirnica su porasle za više desetina procenata.
 
Pregovori o visini minimalne zarade u narednoj godini počinju 23. avgusta, a u njemu učestvuju predstavnici Vlade Srbije, poslodavaca i sindikata. 
 
Vlada Srbije je predlažolia povećanje iznosa minimalca na oko 35.000 dinara. 
 
Više od 60 odsto poslodavaca koje je anketirala Unija poslodavaca Srbije smatra da minimalna zarada treba da se poveća, dok 85 odsto njih kao uslov za povećanje minimalca vide smanjenje poreza i doprinosa na zarade.
  • Dragan

    17.08.2021 15:38
    Rešenje 100 posto.
    Molim vas da ne lupate o praznu šerpu nemožemo više da platimo od toliko i toliko kaže privatni preduzetnik dobro to nije ni za minimalnu korpu reče radnik a ja više nemogu reče gazda firme radnik ode gazda zasuče rukave i krene da radi sam za sebe vidi da mu se neisplati i zatvori firmu. samo ja ne videh te što im se ne isplati a zatvoriše firmu nego kukaju prijava na minimalac a resto u koverat bez pdvea. A razlika u svoj džep i samo kukaj što više. E moj privatniče
  • Liman 3

    14.08.2021 14:14
    A što se lepo "dekretom" ne proglasi odmah 50.000, ma daj 100.000, da se ne cenjkamo...

    Kad će Vlada, XYZ i slični da shvate da nema materijalne osnove.

    Možeš ti na papiru da daš i 100.000, to nema ko da plati.

    Ovi s džipovima će preći na crno i drugu muljavinu, pošteni (i siromašni, kojih je većina) će otpuštati i gasiti se.

    Možete koliko god želite da sanjate da su moj menjač Cane, frizerka Sofija, pekar Vlasta - Mišković u malom, da zgrću pare koje zapravo kriju, ali PARA NEMA, shvatite.

    Kad bi iko imao dana staža kao preduzetnik, shvatio bi za mesec dana...
  • Bole

    14.08.2021 12:16
    Kako da se niko ne seti da predloži zakon o obaveznoj isplati plata svaki mesec???Stylos group oteli firmu akcionsrima i doveli do prosjačkog štapa a gazda u mečki preti...Dokle više bagro????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija