Zašto je nafta rekordno jeftina?

Cene nafte na globalnom tržištu prošlog vikenda pale su najviše u poslednjih devet meseci jer trgovci zbog novog talasa širenja korone prodaju terminske ugovore u očekivanju slabljenja potražnje.
Zašto je nafta rekordno jeftina?
Foto: Pixabay
Cena barela Brenta na londonskoj berzi potonula je proteklog vikenda 8 odsto, na 65,18 dolara, najniži nivo od aprila. 
 
Na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio je 9 odsto, na 62,32 dolara, najniži nivo od septembra prošle godine.
 
Cene nafte u petak su zabeležile neprekidni pad sedmi trgovinski dan zaredom budući da se sve više država u svetu suočava s rastućim brojkama zaraženih kovidom-19, zbog čega ograničavaju putovanja u nastojanju da suzbiju širenje pandemije.
 
Kina je uvela strože metode dezinfekcije u svojim lukama, uzrokujući zagušenje protoka roba, te je, kao i i SAD, uvela ograničenja broja putnika na avionskim letovima. Brojne druge zemlje, među kojima i Australija, ograničile su putovanja građana. Zbog toga je potražnja za avionskim gorivom oslabila, nakon što je celog leta rasla.
 
"S takvom vrstom neizvesnosti, teško je naći uporište cenama nafte. Vlasti oštro deluju kako bi minimalizirale izbijanje zaraze, a to direktno preti potražnji za naftom", ističe Džohn Kilduf, partner au Again Capital LLP.

Teme

nafta
  • Slobodan

    25.08.2021 07:12
    Borba Pocinje
    A kod nas su cene rekordno velike. Dokle vise dozvoljavamo pljačku. Trebamo kao Nemci, kola ostavimo na ulici pa peske. Ali složno svi. Da vidimo hoce li se neko usuditi da se inati sa Srbima.
  • Kaja

    24.08.2021 10:37
    Cena gasa 91 dinar, počekom jula je bila oko 83 dinara. Sramota šta nam rade.
  • Nebojša

    23.08.2021 21:41
    Nafta
    Nafta je rekordno jeftina u zadnjih 9 meseci, kako bi srpska vlada mogla da podigne akvize, koje nikada nece vratiti na prethodni nivo, cak i kada bi nafta bilo duplo skuplja.
    Imaki smo mi i naftu sa cenom NULA DOLARA, imali smo dugo i cenu 20 do 25 USD za barel, pa nije vredelo nista, jer kako je cena padala tako su akcize rasle.
    Sada placamo benzin i dizel skuplje nego pod sankcijama i skuplje nego za vreme bombardovanja. A kako vam je predsednik rekao nikada niste imali vece plate, samo je zaboravio i da vam kaze da nikada niste imali skuplje komunalije, struju, benzin, hranu, odecu, knjige, hranu,.. u istoriji Srbije i nije vam rekao da je zaduzio Srbiju najvise u istoriji Srbije vise 3 puta nego Tito SFRJ, jer SFRJ je 1979 bila duzna 9 MILIJARDI USD, a onda su Veselin Đuranovic i Milka Planinc zaduzili SFRJ sa 11 mijardi USD i otuda orica da je Tito ostavio dug 20 milijardi USD. TADIĆ JE ZADUŽIO SRBIJU VISE NEGO SVE PRETHODNE POSLERATNE VLADE DO NJEGA, A VUCIC JE ZADUZIO SRBIJU VIŠE NEGO SVE PRETHODNE VLADE I TADIC ZAJEDNO.
    Zato akcize idu gore na cigarete, na nafne derivate. Živeli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.