Radosavljević: Srbija daleko od toga da je "ekonomski tigar", veći dohodak ima samo od Albanije

Profesor Goran Radosavljević izjavio je danas da je ekonomski razvoj Srbije u poslednjih deset godina bio ispod proseka regiona.
Radosavljević: Srbija daleko od toga da je "ekonomski tigar", veći dohodak ima samo od Albanije
Foto: Pixabay
Radosavljević je u intervjuu za Novi magazin kazao da je prosečan bruto domaći proizvod po glavi stanovnika meren paritetom kupovne moći, u Srbiji u periodu 2013-2020. bio oko 12 odsto niži od proseka regiona, dok je njegov rast u istom razdoblju bio jedan od najnižih u regionu.
 
"Poređenja radi, od 2001. do 2012 prosečan dohodak, kao i njegov rast, bio je na nivou regiona. Dok smo u periodu 2001-2012. držali korak s regionom, od 2013. do 2020. Srbija postepeno zaostajemo za zemljama regiona. U prethodnih deset godina bolje ekonomske performanse, tj. brži rast prosečnog dohotka stanovništva od Srbije su imale Rumunija - gotovo dva puta brži rast - Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora i Makedonija", naveo je Radosavljević.
 
Dodao je da su sporije rasle samo ekonomije Hrvatske i Albanije.
 
"Ako pri tome imamo u vidu da je dohodak u Hrvatskoj gotovo 60 odsto veći nego u Srbiji, dolazimo do zaključka da je ekonomski jedino lošiju dinamiku rasta od Srbije u prethodnih deset godina imala Albanija", istakao je profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je od 2012. povećala svoj prosečan dohodak u odnosu na prosek u Evropskoj uniji za tri procentna poena, što je posle Albanije najslabiji rezultat u regionu.
 
"Rumunija je, na primer, u istom periodu povećala prosečan dohodak za 18 procentnih poena. Prosečan dohodak u Rumuniji je 2012. bio na 54 odsto proseka EU, a u 2020. je porastao na 72 odsto proseka EU. Srbija je tek na 43 odsto proseka EU dohotka. Dakle, ponovo smo na začelju Evrope i regiona", kazao je Radosavljević.
 
Rekao je da je Srbija daleko od toga da bude "ekonomski tigar regiona", iako vlast na sve načine pokušava da prikaže Srbiju kao zemlju s brzim i visokim rastom i pri tome ne bira sredstva.
 
"Raspodela bez smislenih ekonomskih kriterijuma milijardi evra budžetskih para u prethodne dve godine, veliki rast zaduženja praćen netransparentnim trošenjem tih para, te ogromne subvencije za otvaranje radnih mesta, imaju cilj da se ekonomska situacija prikaže boljom nego što jeste", naglasio je profesor Radosavljević.
  • T

    26.08.2021 16:56
    T
    Tako nam i treba kada kao narot cutimo i sve gutamo! Treba izaci na par dana iz ove smrdije da vidis u kakvom smo materijalnom i mentalnom stanju!
  • Orko

    26.08.2021 15:04
    @Stanković G.
    Od sebe ne mogu da krenem buduci da sam pre 2012 bio tinejdzer i nisam imao svoj zivot ali mogu od svojih roditelja.
    2012 im je posao i dalje dobro isao, imali smo fino novaca i ako se letovanje uzimama kao pokazatelj, moji su letovali na Tajlandu. Kupili su tada meni moj prvi auto, a svoj zamenili za potpuno nov.
    Sada, 9 godina kasnije, posao koji su ceo zivot gradili im je propao, sto od visokih nameta, ne kontrolisane konkurencije (kineske radnje) i kovida.
    Na letovanju nisu bili 4 godine, a kola se i dalje voze ista.
    Eto, krenuo sam od sebe, i ne, ova nazovi drzava nije ni malo napredovala.
    U sferi zdravstva, pravde, nauke, policije i obrazovanja samo se i unazadili. Jedino sto cveta je korupcija.
  • Lazar

    26.08.2021 14:28
    Gde se mi nalazimo govori i podatak da minimalac u Sloveniji iznosi 736 eura neto.

    https://data.si/srb/kolika-je-nova-minimalna-plata-za-2021-godinu-sloveniji/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.