Ukrajina legalizovala bitkoin i druge kriptovalute

Ukrajina je peta zemlja u poslednjih nekoliko nedelja koja je uspostavila neka osnovna pravila za tržište kriptovaluta.
Ukrajina legalizovala bitkoin i druge kriptovalute
Foto: 021.rs
Ukrajinski parlament je gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se legalizuju i regulišu kriptovalute. Zakon, čije je donošenje pokrenuto 2020. godine, sada ide na potpis predsedniku Volodimiru Zelenskom, izveštava CNBC.
 
Kriptotržište u Ukrajini je do danas funkcionisalo u sivoj zoni, s tim da je građanima bilo dozvoljeno da kupuju i razmenjuju virtuelne novčiće, ali su kompanije i berze koje se bave kriptovalutama često bile na udaru kontrola finansijske policije.
 
Prema pisanju Kijev Posta, vlasti su imale borbeni stav kada je u pitanju virtuelni novac, smatrajući ga instrumentom za prevare i za pranje novca, pa su pretresali preduzeća povezana sa kriptovalutama i često oduzimali skupu opremu bez ikakvog osnova.
 
Međutim, s današnjim glasanjem Kijev se priklonio bitkoinu.
 
Do 2022. godine, zemlja planira da otvori tržište kriptovaluta za preduzeća i investitore, navodi Kijev Post.
 
Novi zakon predviđa određene mere zaštite od prevara za vlasnike bitkoina i drugih kriptovaluta, a poslanici su zakonom definisali i osnovnu terminologiju u svetu kriptovaluta, kao što su pojmovi virtuelna imovina, digitalni novčanik, privatni ključevi, itd.
 
Za razliku od El Salvadora, koji je ove nedelje usvojio bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ukrajinski kripto zakon ne znači uvođenje bitkoina kao platežnog sredstva niti ga stavlja u ravnopravan položaj sa grivnom, nacionalnom valutom zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.