Do 20. septembra prijave poslodavaca u Srbiji za drugi ciklus programa Moja prva plata

Preduzetnici, mikro, mala, srednja preduzeća i velike kompanije u Srbiji imaju rok do 20. septembra da se prijave za učešće u drugom ciklusu programa "Moja prva plata".
Do 20. septembra prijave poslodavaca u Srbiji za drugi ciklus programa Moja prva plata
Foto: Pixabay
Program im omogućava da, uz subvencije države, zaposle mlade do 30 godina starosti, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.
 
On je posetio kompaniju Esensa koja će učestvovati i u drugom ciklusu tog programa u kojem će šansu za prvo radno iskustvo dobiti još 10.000 mladih u Srbiji koji imaju srednje ili visoko obrazovanje.
 
Prijavljivanje mladih za učešće u novom ciklusu programa je od 1. do 31. oktobra.
 
"U programu je prošle godine učestvovalo 8.224 mladih, 90 odsto je reklo da će ovaj program da preporuči svojim prijateljima, a 80 odsto je bilo zadovoljno poslodavcem i izlazilo želju da radi kod njega", rekao je Mali.
 
On je dodao da je 2012. godine nezaposlenost mladih bila 50 odsto a sada je izmedju 21 i 22 procenta, ali je cilj da taj broj bude još znatno manji. Kroz program "Moja prva plata" kompanije dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a troškove obuka snosi država. 
 
Program traje devet meseci, država je mladima obezbedila mesečnu naknadu od 22.000 dinara za one koji konkurišu sa završenom srednjom školom i 26.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem. Poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.
 
Vlasnik kompanije Esensa Miomir Nikolić rekao je da je firma medju prvima prošle godine oglasila radne pozicije u okviru programa, angažovala troje mladih ljudi koji su posle obuke pokazali odlično znanje i dobili posao.
 
"U drugom ciklusu kompanija traži pet kandidata na različitim pozicijima i očekujemo da ćemo ponoviti uspeh iz prvog ciklusa i zaposliti mlade ljude", kazao je Nikolić.
 
Direktor Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović rekao je da je prvi ciklus programa "Moja prva plata" veoma uspešno završen i da očekuje da se rezultati ponove, jer sve ankete pokazuju da bi čak 90 odsto mladih i poslodavaca preporučilo drugima da konkurišu.
 
"Bitka za mlade kadrove je bitka za stratešku budućnost kompanije i zato pozivam sve poslodavce da iskoriste ovu odličnu priliku, prijave se za učešće i podrže zapošljavanje mladih i njihov ostanak u Srbiji", rekao je Vesović.
 
Program Vlade Srbije "Moja prva plata" sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.
  • Frojd II

    16.09.2021 18:25
    Evo ja se prijavljujem za program moja prva plata. Za 15 godina rada platu nisam video. Video sam minimalac, video sam 50% prosečne plate u RS. Video sam i 12 godina ukradenog staža, video da mi na vratima piše direktor..., odgovorno lice na raznim rešenjima. Samo platu nisam video. Video sam primanja, i to bedna. Proveravate sami M4 obrazac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija